Kitört a nyár, változik a menetrend

iho/vasút   ·   2012.06.16. 09:00
00

Szombattól nyári menetrend szerint közlekednek a vonatok, ennek a leginkább a balatoni vasútvonalakon lesz jelentősége. Ismét elindulnak a fiatalok által közkedvelt, éjszakai bagolyvonatok. Légkondicionált, InterCity minőségű kocsikat továbbítanak egyes déli parton közlekedő járatok. Továbbá kerékpárszállító kocsikat is igénybe lehet venni a vonatok meghatározó részén mind az északi, mind a déli parton.

Több balatoni rendezvényhez kapcsolódva kedvezményeket ad a vasúttársaság, így érdemes vonattal utazni többek között a Balaton-átúszásra is. Június 16-tól az áprilisi menetrendi változások kiigazítása is megtörténik több vasútvonalon többletvonatok közlekedtetésével, illetve egyes vonatok viszonylatának meghosszabbításával.

Emlékkép: a Venezia EuroNight ebben a menetrendben már nem közlekedik: a déli parton végighúzó nemzetközi vonat plédául a péntek esti leutázásoknál nyújtott nagy segítséget<br>(Kemsei Zoltán felvételei)

Nyári menetrend lép életbe 2012. június 16. és augusztus 26. között a megnövekvő balatoni utazási igények megfelelő kiszolgálása érdekében. Szombattól a Budapest és a Balaton északi és déli partja között a gyorsvonatok mellett naponta több közvetlen sebesvonat is közlekedik, amelyek a tóparton minden megállóhelyen megállnak, ezáltal közvetlen eljutást biztosítanak valamennyi üdülőterületre.

A Balatonhoz mind a déli, mind az északkeleti, mind pedig a nyugati országrészből átszállás nélküli eljutást biztosítva közvetlen vonatok közlekednek többek között Sopronból, Szombathelyről, Miskolcról, Sátoraljaújhelyről, Záhonyból, Nyíregyházáról, Debrecenből, Szolnokról, Pécsről és Szegedről is.

Az előző évekhez hasonlóan a bagolyvonatok hétvégenként ismételten elindulnak: egy pár vonat Budapest Déli pályaudvar és Keszthely, míg további egy pár Budapest Déli pályaudvar és Fonyód között. Újra lesz Siófok Expressz a város önkormányzata és a MÁV-Start között létrejött megállapodás alapján a nyári menetrend ideje alatt. A klimatizált, korszerű motorvonatok az utasok igényeihez igazodva Budapestről szombaton és vasárnap, visszafelé pedig vasárnaponként vehetők igénybe.

Június 16-tól néhány, az 1. pótlékban bevezetett módosítás korrekciója is megtörténik, többletvonatok közlekedtetésével, illetve egyes vonatok viszonylatának meghosszabbításával. Az utasokat arra kéri a személyszállító vasúttársaság, hogy tájékozódjanak az indulás előtt az aktuális változásokról.

A menetrendi változások az alábbi vasútvonalakat és vonalszakaszokat érintik:

  • 1. számú vonal Budapest–Hegyeshalom
  • 17. számú vonal Zalaszentiván–Nagykanizsa
  • 20. számú vonal Budapest–Porpác
  • 26. számú vonal Balatonszentgyörgy–Tapolca–Ukk
  • 30a. számú vonal Budapest–Székesfehérvár
  • 35. számúvonal Siófok–Kaposvár
  • 36. számú vonal Kaposvár–Fonyód
  • 46. számú vonal Sárbogárd–Bátaszék–Baja
  • 75. számú vonal Vác–Balassagyarmat
  • 78. számú vonal Aszód–Balassagyarmat–Ipolytarnóc
  • 80a. számú vonal Budapest–Hatvan
  • 89. számú vonal Nyékládháza–Tiszapalkonya–Erőmű
  • 100. számú vonal Budapest–Nyíregyháza–Záhony
  • 113. számú vonal Nyíregyháza–Mátészalka–Zajta–Szatmárnémeti
  • 120. számú vonal Budapest–Szolnok–Békéscsaba–Lőkösháza–Arad
  • 121. számú vonal Mezőhegyes–Újszeged
  • 130. számú vonal Szolnok–Szentes–Hódmezővásárhely

A nyári időszakban a Balaton déli partján a kétóránkénti gyorsvonatok egy-egy InterCity minőségű, légkondicionált kocsival közlekednek, amelyek 380 forintos, ülőhelyet is biztosító pót- és helyjeggyel vehetők igénybe. Az északi parton szintén kétóránként járnak szombattól a gyorsvonatok, továbbá megjelennek az utasok által közkedvelt, klimatizált motorvonatok is.

Személyvonat remot Szergejjel az északi parton. Idén nyáron a 2-es vonal felújítása miatt több Desiro jut erre a vonalra, elvileg kevesebb mozdonyos szerelvénnyel találkozhatunk

A tapasztalatok alapján a nyári időszakban közkedvelt kerékpáros célpont a Balaton, így a megnövekvő bicikliszállítási igényeket kiszolgálva a tó mellett nagyobb befogadóképességű kerékpárszállító kocsik is közlekednek. A Balatonhoz kedvezményes kerékpáros túrajegyeket is kínál a vasúttársaság. Ennek előnye, hogy az ország bármely területéről elindulva, a megtett távolságtól függetlenül, egységesen 400 forintért vásárolható meg, és egy napon belül korlátlan bicikliszállítási lehetőséget biztosít a tó körüli vonatokra.

A 2012. évi nyári menetrendi információk elérhetők a MÁV-Start honlapján és az ELVIRA internetes menetrendi keresőben. A felsorolt változásokat összefoglaló füzetet a menetrendkönyv-tulajdonosok térítésmentesen vehetik át a benne található szelvény átadásával a vásárlás helyszínén.

Kapcsolódó hírek