(Kocsi)selejtezői különvonat

Vörös Attila   ·   2014.10.10. 21:15
400670__IMG_2499__141010_KOB__1047010_szurkoloi_kulonvonat

Incidensek nélkül megérkezett Bukarestbe szombaton a Budapestről indult különvonat, amely az esti Románia–Magyarország Eb-selejtezős labdarúgó-mérkőzésre szállította a magyar szurkolók egy részét.

A szerelvény kora délután futott be egy félreeső, használaton kívül helyezett bukaresti állomásra, ahol védőfelszerelésbe öltözött kommandósok, továbbá csendőrök százai, lovas rendőrök várták a magyar szurkolókat, miközben a levegőben a rendőrség helikoptere körözött.

Srácok! Csak szurkoljatok, és akkor tuti nem lesz baj! (fotók: MTI/Baranyi Ildikó)

Leszálláskor a drukkerek egy Magyarország feliratú több méteres zászlót feszítettek ki a vonat elé, ahol a román hírtelevíziók kameráinak tucatjai közvetítették élőben érkezésüket.

A vonaton utazó mintegy nyolcszáz magyar szurkoló a lelátókon megszokott „Ria-ria-Hungária!” és „Magyarok, magyarok!” buzdítást skandálva, fegyelmezetten vonult a számukra előkészített több tucatnyi autóbusz felé, amelyekkel a stadion melletti, elkerített magyar szurkolói övezetbe szállítják őket.

Irina Dragan, a román csendőrség szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy délig semmilyen komolyabb incidens nem történt a presztízsmérkőzésre készülő szurkolók körül. A román média arról számolt be, hogy a vonat hajnali kettőkor lépte át a határt és az útlevél-ellenőrzésnél néhány drukker sörös-dobozokat, és petárdákat dobált a peronra. A magánúton érkező szurkolók egy része Székelyföldön töltötte az éjszakát és az ottani drukkerekkel együtt érkezik Bukarestbe.

A román fővárosban minden útkereszteződésben rendőröket látni. A kisautókkal, vagy buszokkal érkező magyar szurkolókat a város bejáratától rendőri felvezetéssel viszik a stadionhoz, ahol a magyar szektor mellett őrzött parkolót biztosítanak számukra.

Tavaly szeptemberben, a Románia–Magyarország vb-selejtezőt megelőző randalírozás miatt tizenhat magyar drukkert egy évre kitiltottak a román stadionokból, tieznkilencet pénzbírsággal sújtottak. Akkor összesen hatvan – magyar és román – szurkolót állítottak elő.

Idén országszerte háromezer csendőr és kétszer annyi rendőrt mozgósítottak a román–magyar meccs miatt. Romániában a rendőrség civil intézmény, míg a csendőrség katonai jellegű rendfenntartó szervezet. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken teljes készenlétet rendelt el a bukaresti magyar nagykövetségen, és a romániai konzuli hivatalokban. Zákonyi Botond az MTI megkeresésére közölte: kora délutánig egyetlen magyar állampolgár sem kért segítséget a romániai külképviseletektől és nincs tudomása arról, hogy a magyar szurkolókkal komolyabb incidensek történetek volna.

 

Korábban írtuk:

Szombat kora este kezdődik Bukarestben a Románia–Magyarország Eb-selejtező. A kiutazni kívánó szurkolók ismét választhatták a különvonatot, ami ezúttal a Nyugati pályaudvarról indult és a szolnoki vágányzár miatt Miskolc felé kerülve lépi át a határt Kürtösnél. A szerelvény tizenhat kocsiból állt!

A mostani csapatról tán nem matricáznak majd fel mozdonyt, de azért szurkoljunk nekik!<br>A képre kattintva galéria nyílik<br>(fotók: Vörös Attila)

A másodosztályú kocsikból kiállított vonatba két étkezőkocsit is soroztak, a vontatást pedig az Aranycsapatmozdonyra bízták. A szerelvény dugig megtelt a lelkes szurkolókkal, akiktől tartva a rendőrség komoly erőket vonultatott fel mind a pályaudvaron, mint a 80-as vonal menti útátjárókban...

Ezt kapta a rákosi jelző, amiért vörös mert lenni

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek