Kötelező béremelés a MÁV-nál

iho/vasút   ·   2011.07.11. 08:58
Éves szinten több mint egymilliárd forintnyi többletköltséget jelent a MÁV gazdálkodásában az egykulcsos adó utáni bérkompenzáció – írja a Világgazdaság. A kormány rendeleti szinten kívánja szabályozni a béremelések mértékét. Az előzetes prognózisok szerint januártól átlagosan 8,3 százalékkal növekedhetnek az alacsony keresetűek fizetései.

A legnagyobb állami tulajdonú vállalatok versenyében a MÁV az elsők között döntött a bérkompenzáció elindításáról. A vasúttársaságnál az átlagfizetés az év eleji emelések óta bruttó 216,3 ezer forint. A Világgazdaság értesülései szerint az emelés 18.560 dolgozóból 17.012 főt érintett.

A béremelés pontos mértékéről ma fog szavazni a parlament. Azok a vállalatok, amelyek elmulasztanak eleget tenni a bérkompenzációs elvárásoknak, kizárhatók lesznek a közbeszerzési eljárásokból.

Kapcsolódó hírek

Vasút Nagyvasút

A vasútiparban használt beágyazott termékek fejlesztésének szakmai kihívásai

iho/vasút   ·   2023.09.25. 15:00

Egy vasúti szerelvényen számos beágyazott elektronikai rendszer üzemel, amelyek a szerelvény különböző alegységeinek működtetéséért felelnek. Ezen termékek fejlesztése rengeteg kihívást hordoz magában, ilyenek például a piacra kerülési idő, az elavulás kérdése vagy a kiberbiztonság. A Knorr-Bremse Budapest mérnökei segítségével bepillantást kaphatunk erre a területre is.