Közös szakmai konferencián ünnepli a Logisztika Napját a Magyar Logisztikai Egyesület és a Budapesti Metropolitan Egyetem

iho   ·   2024.04.18. 13:00
logisztikanapja2024

Országhatáron innen és túl számos programmal találkozhatnak a logisztika iránt érdeklődők április 18-án.

A Logisztikai Napjának ünneplése Németországból származik, amelyet hazánkban is már 12 éve ünnepelnek. Az eseményre idén szakmai szervezetek és oktatási intézmények is készültek, több szakmai konferenciát is időzítettek az alkalomra. A Logisztika Napját Németországban már 2007 óta ünneplik. Hazánk öt évvel később, 2012-ben csatlakozott a Német Logisztikai Társaság (BVL) kezdeményezéséhez. A programok elsődleges célja évről évre hasonló: az érdeklődők betekintést nyerhessenek a szakmába. Ebben az időszakban szakmai szervezetek, oktatási intézmények és versenypiaci szereplők is gyakorta megnyitják kapuikat az érdeklődők számára, ráadásul rendszerint valamilyen szakmai programmal kiegészítve.

A Logisztika Napjához kapcsolódóan, idén a több mint harmincéves Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) szakmai szervezet és Magyarország legnagyobb magánegyeteme, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) közös szervezésben, Last-Mile Logisztikai Konferencia néven rendezett egész napos szakmai programot. Ennek a METU kampusza szolgált helyszínéül. A rendezvényen köszöntőt mondott Dr. Gyenge Balázs egyetemi docens, a Budapest Metropolitan Egyetem Gazdaságtudományi és Pénzügyi Intézetének vezetője. Az esemény házigazdája pedig Dr. Antoni Alfonz egyetemi docens, a Budapest Metropolitan Egyetem Gazdaságtudományi és Pénzügyi Intézetének logisztika szakirányának vezetője volt.

Dr. Doór Zoltán, a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) elnöke elmondta: „A Logisztika Napja egy különleges alkalom, hiszen ilyenkor számos szakmai programmal találkozhatnak a terület iránt érdeklődők. A jeles dátumhoz kapcsolódva, a logisztika világának egy szűkebb szegmensébe, a Last-Mile és citylogisztika területeibe nyílt lehetőségünk idén egy mélyebb betekintést nyújtani, a Budapesti Metropolitan Egyetemmel közösen szervezett konferenciánk részeként.”

A citylogisztika a városon belüli szervezett szállítást, áruellátást jelenti, ideértve a szabályozott tehergépjármű-forgalomnak az együttes megvalósítását is. A Last-Mile, azaz az utolsó mérföld a logisztikában pedig a szállítási folyamat utolsó szakaszára utal, amikor a terméket a helyi elosztóközpontból a fogyasztóhoz eljut. A logisztika, valamint az ahhoz kapcsolódó területek mindkét szervező számára nemcsak fontosak, de azok oktatásában is nagy tapasztalattal bírnak. A Budapesti Metropolitan Egyetem több képzésénél is (például kereskedelem és marketing BSc) elsajátíthatnak logisztikai ismereteket a hallgatók. Emellett a Magyar Logisztikai Egyesület logisztikai képzéseit is – aktuálisan elsősorban a Felsőfokú Logisztikai Menedzser képzést – évente több száz hallgató abszolválja. Így nem csoda, hogy a Last-Mile Logisztikai Konferencián is a szakma számos neves szereplőjével találkozhattak az esemény résztvevői.

A rendezvény előadói voltak: Bartucz Csilla (Doktorandusz, Széchenyi István Egyetem), Dr. Bóna Krisztán (tanszékvezető, egyetemi docens, BME KJK ALRT City Logisztikai Kutatócsoport), Mátyus László (innovációs és szolgáltatásfejlesztési igazgató, DKV Debreceni Közlekedési Zrt.), Perényi András (CEO, Webshippy), Pethő József (Mobility business advisor, Telekom), Rácz-Bekő Szandra (e-kereskedelmi vezető, Spar Magyarország), Strang Tamás (curbside management vezető, Budapesti Közlekedési Központ Zrt.), Dr. Süle Edit PhD (Egyetemi docens, Széchenyi István Egyetem), Szivi László (Szenior interim menedzser, Hammel & Hochreiter Kft.), Takács Mihály (CEO, Futár.hu), Thoroczkay Zsolt (főosztályvezető, Építési és Közlekedési Minisztérium Közúti Infrastruktúra Főosztály – ÉKM KIF) és Varjú Tamás (ügyvezető társtulajdonos, Mastiff Cargo Bike).

A Magyar Logisztikai Egyesület volt az első szakmai társadalmi szervezet Magyarországon, amelyet magánszemélyek alapítottak 1990-ben. Elnöke Dr. Doór Zoltán. A szervezet célja a logisztika társadalmasítása, a logisztikai tudásmegosztás, melynek két fő elemét az egyesület által szervezett oktatások, valamint a több évtizede, évente megjelenő Logisztikai Évkönyvek jelentik. A Magyar Logisztikai Egyesület edukációjának gerincét a Felsőfokú Logisztikai Menedzser képzések adják, amely mellet megtalálható még számos tréning is a kínálatban. Az MLE gondozásában évente megjelenő Logisztikai Évkönyv pedig egy szakmai tanulmánygyűjtemény, melynek szerzői évről évre a logisztika világának legkiemelkedőbb szakembereiből tevődnek össze.

A Budapesti Metropolitan Egyetem Magyarország legnagyobb magánegyeteme, ahol két karon, a kommunikáció, üzlet, turizmus, vizuális művészet és kreatív ipar területén folyik a képzés. A folyamatosan bővülő magyar és angol nyelvű kínálatban, alap- és mesterképzések mellett szakirányú továbbképzések, felnőttképzés és felsőoktatási szakképzés közül választhatnak az érdeklődők. Az egyetem közel hétezer hallgatójából mintegy ezer külföldi, akik a világ több mint száz országából érkeztek. Öt kontinensen, több mint kétszáz külföldi oktatási intézménnyel tart fenn partneri kapcsolatot.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek