Különleges díszítésű járművekkel ünnepel a Gyermekvasút

iho/vasút   ·   2023.12.12. 10:45
gyermekvasut_fenymozdony

A tavaly nagy sikerrel debütált fénykocsi mellé idén egy fénymozdony is készült, melyekkel minden nap találkozhatnak az utasok.

Az idén 75 éves budapesti kisvasúton készülnek a közelgő ünnepekre: immár többéves hagyomány, hogy az adventi időszakra, december elejétől a téli szünet végéig karácsonyi díszbe öltözött kocsik is közlekednek. Idén a hagyományos, mindennapi forgalomban megszokott tipikus, középfeljárós gyermekvasúti „téli” kocsik közül is háromnak ünnepi hangulatúvá varázsolták az utasterét, de minden üzemnap különlegesebb járművek is forgalomba állnak ebben az időszakban. Az egyik „debreceni” kocsi a tavalyi nagy siker után idén is fénykocsiként fut a síneken, de most egy Mk45-ös dízelmozdony is társul hozzá fénymozdonyként. A látványos, kivilágított szerelvény munkanapokon Hűvösvölgyből 9:10-kor, 11:10-kor, 13:10-kor és 15:10-kor, Széchenyihegyről 10:03-kor, 12:03-kor, 14:03-kor és 16:03-kor indul, hétvégén a hosszabb üzemidő miatt Hűvösvölgyből 10:10-kor, 12:10-kor, 14:10-kor és 16:10-kor, Széchenyihegyről 11:03-kor, 13:03-kor, 15:03-kor és 17:03-kor indul.

A karácsonyi díszítésbe öltöztetett mellékkocsi (fotó: MÁV Zrt.)

A másik érdekes, feldíszített utasterű szerelvény két nosztalgiajárműből áll. Az egyik kocsija a már korábban is ilyenkor karácsonyi belsőt kapott, 1929-ből származó, kék lillafüredi mellékkocsi. Új társa viszont egy igazi kuriózum: a Gyermekvasút legöregebb járműve, az 1912-ben Aradon készült, zöld  nyitottperonos kocsi, ami a napi forgalomban máskor csak nagyon ritkán látható. Most ez a különleges szerelvény is rendszeresen közlekedik majd: karácsonyig a személyvonatokban lehet vele találkozni, a téli szünetben többször is a gőzössel kel majd útra.

Az idei tél látványos, vastag, fél méter körüli hótakaróval kezdődött a budai hegyekben. A hóval borított tájat értsük szó szerint: a növényzet is fehérbe burkolózott, rég látott kulisszát kölcsönözve a budai hegyekben kanyargó Gyermekvasút szerelvényeinek. Az évek óta nem látott mennyiségű hó a szabadba hívja a téli sportok kedvelőit, a szánkózni vagy akár csak sétálni induló családokat – a kedvelt kirándulócélpontok könnyen elérhetők a kisvasúttal, de a parkolók telítettsége miatt a normafai térség megközelítéséhez is érdemes a Gyermekvasutat választani. December 11-étől újra közlekedik a fogaskerekű is, így a városból akár két különleges vasúttal is elérhető a népszerű terület: a Városmajorból induló fogaskerekűvel (60-as villamos) a felső végállomásig, majd Széchenyihegy állomástól a kisvasúttal utazva.

Rég nem látott hómennyiség takarta be a budai hegyeket (fotó: MÁV Zrt.)

A december 9–10-ei hétvégén a korábbiakhoz hasonlóan ismét gőzbe állt a Gyermekvasút egyik gőzöse, ezúttal a 490,056-os továbbította a két-két menetrend szerinti nosztalgiavonat-párt Hűvösvölgy és Széchenyihegy között. Karácsony előtt ez volt az utolsó gőzösös menet, legközelebb várhatóan a két ünnep között fűtik be ismét a Gyermekvasút valamelyik 490-esét. Addig is az Mk45-ös dízelmozdonyok keddtől vasárnapig közlekednek a vonalon, feldíszített, karácsonyi hangulatú szerelvényekkel.

A Gyermekvasút egész évben, így télen is üzemel: hétfői tanítási napok kivételével mindennap közlekedik. A téli szünetben hosszabb, hétvégi üzemidőben, jellemzően óránként indulnak a vonatok, csak december 24-én és január 1-jén indul kevesebb járat. A két ünnep között, december 28-án és 29-én igazi családi program is várja a vonatokért rajongó gyerekeket: Széchenyihegy állomáson kisvasúti járműbemutatót tartanak, ahol közelebbről is meg lehet nézni a forgalomban ritkábban közlekedő járműveket, fel lehet menni a mozdonyok vezetőfülékéjébe, és az állomás üzemi épületében a 75 éves évfordulóra berendezett időszakos kiállítás is nyitva lesz.

A Gyermekvasút menetrendje ide kattintva elérhető.

Tekintsék meg Fritz Gergely és Vörös Attila az elmúlt hétvégén készített fotóiból összeállított galériát!

(Nyitóképünkön a fénymozdony látható. Kép forrása: MÁV Zrt.)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek