Különvonat a Tisza vonzásában

iho   ·   2023.07.11. 18:00
00_inzseller

Inzsellér Expressz néven különvonatot szervez október 7-8-ára a Vasutazz Velünk csapata!

A vízépítés és folyószabályozás tematikája köré szerveződő eseményen a résztvevők megismerhetik a magyar mérnökök évszázadokon átívelő szakadatlan munkáját, amely során előbb felmérték, majd megkezdték a hazai folyók, így a Tisza szabályozását, hajózhatóságuk biztosítását, kiépítették az árvízvédelmet. Ezzel a tervezőmunkával kapcsolatban kiemelik Lányi Sámuel mérnököt, aki a Tisza felmérési munkáit vezette, és akinek szabályozási terveit – Vásárhelyi Pál 1846-os halála után – nem hajtották végre, és kialakultak azok az állapotok, amik az 1879-es pusztító szegedi nagy árvízhez vezettek.  

A különvonat október 7-én, 7 óra 45 perckor indul a Keleti pályaudvarról, majd az egyik legrövidebb útvonalon közelíti meg az utazás tárgyát, a Tiszát Kiskörénél. Itt megtekinthető lesz majd az ötven éve épült kiskörei vízerőmű és a tíz éve létesített hallépcső. Mint írják: „a folyó mellett lehet majd ráérezni, annak magával ringató áramlására, megnyugtató hullámzására.”

Délután Kenderest érintve Szolnokra, a Tisza fővárosába halad tovább a menet, ahol a szállások a folyó közelében lesznek, és ahol a Tiszavirág hídon ismét elrévedhetünk a szeszélyes folyó szelídnek tűnő hullámzásában.

Másnap, október 8-án a különvonat tovább halad délnek a Tisza mentén, a Kőrös torkolatvidékére, ahol felkeresik a harmadik, még meg nem épült vízlépcső helyét, egy máig üzemképes belvízi gőz szivattyútelepet és Csongrád óvárosát, amely történelmi visszatekintést tesz lehetővé a Tisza menti települések életébe.

Ráadásként a vízépítés témák mellett két vasutas program is lesz, az egyik a tavaly megígért szentesi vasút történeti park, amelyben az azt több évtizede fejlesztő Valkai Csaba nyugalmazott reszortos, a szentesi motorgarázs 95 éves történetének őrzője látja vendégül az érkezőket. Itt a Ganz gyár 1928-ban gyártott mellékvonali motorkocsija is megtekinthető lesz. Szolnokon elegendő idő áll majd rendelkezésre a Kondor Balázs által készített Almárium alapos megtekintéséhez is. A különvonat vasárnap esete kilenc óra után pár perccel érkezik vissza a Keleti pályaudvarra.

A kétnapos utazás és programsorozat díja 48 ezer forint/fő lesz, ami magában foglalja a Budapest–Kisköre–Szolnok, Szolnok–Szentes és Szentes–Budapest közötti vasúti különvonatos utazás díját, a kiskörei, csongrádi és szentesi belépőket, két ebédet, a vasútállomások és a kiskörei rendezvényház, szolnoki, csongrádi és szentesi programok között helyi autóbuszos transzfereket és az utasbiztosítást.

További információk és részletek a programokkal és a jegyvásárlással kapcsolatban a Vasutazz Velünk honlapján találhatók.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek