Lassan, bandukolva

iho   ·   2013.08.09. 20:25
A vasúti forgalom az elmúlt időszakban öt százalékkal csökkent, ezzel szemben a Román Vasúttársaság bevétele az év első felében 3,5 százalékkal növekedett, elérve az 1,16 milliárd lejt – írja a Krónika. Az ország vasúti sínjeinek felújításához legalább tízmilliárd euróra lenne szükség, a kormány azonban erre az évre mindössze 78 millió lejt, 17 millió eurót utalt ki pályafelújításra, ez alig 22 kilométernyi sín korszerűsítésére elég. Az ország vasúti hálózatának hossza egyébként meghaladja a tízezer kilométert.
A vasúti pálya felújítására nagy szükség lenne, ugyanis közel egy napba telik, mire egy szerelvény az ország nyugati részéből a tengerpartra ér. A Szatmárnémeti és Mangalia üdülőtelep között közlekedő személyvonat például 19 óra alatt teszi meg a 950 kilométeres távot. Az első osztályra szóló jegyár 190 lejbe (egy lej hozzávetőlegesen 65 forint) kerül, míg a hálókocsiért 336 lejt kell fizetni. Az üdülők egy része ezért a Tarom légitársaság Szatmárnémeti és Bukarest közötti járatával jutnak el a tengerpartra.

Jelenleg 25 vállalat használja a CFR vasúti rendszerét: 21 teher- és négy személyszállító cég. A vállalatok a sínek használatáért infrastruktúradíjat fizetnek, emellett pedig az igényelt szolgáltatásokért is külön fizetniük kell. A forgalom öt százalékos visszaesése a teher- és személyszállítás kihasználtságának átlagos mérséklődése.

Az év első felében egyébként sikerült felére, 1,06 milliárd lejre csökkenteni a CFR adósságát, a társaság kintlevősége azonban 5,2 százalékkal, 1,4 milliárd lejre emelkedett. A vállalat áprilisban kinevezett vezetőtanácsa a továbbiakban olyan intézkedéseket tervez, amelyek központi és helyi szinten is növelik a tevékenység hatékonyságát. A társaság jelenleg toborzó céget keres, amely a vezető pozíciók betöltésére keres majd alkalmas jelölteket.

Kapcsolódó hírek