Látogatás a Liaz gyárban

Istvánfi Péter   ·   2012.03.04. 16:00
00

Az 1933-ban alapított likinói fafeldolgozó eleinte faforgács lapokat készített. A háború után a profil és a név is kiegészült a gépgyártással: motoros fűrészeket, hordozható generátorokat gyártottak a Moszkvától alig száz kilométerre található üzemben. Az első autóbusz 1959-ben készült el a gyárban, egy ZIL 158-as. Még abban az évben átnevezték az üzemet Likinói Autóbuszgyárra. Az üzem rövidítése így Liaz lett, akárcsak a hazánkban teherautóiról közismert csehszlovák Libereci Autógyárnak. Ez a mai napig sok félreértésre ad okot nemcsak hazánkban, hanem az egész keleti blokkban.

Az első saját tervezésű autóbusz, a Liaz 677-es 1967-re készült el. A Szovjetunió összeomlása után a gyár nehéz anyagi helyzetbe került, amelynek a vége csőd lett 1997-ben. Az ezredforduló környékén újraindított cég fokozatos növekedésnek indult, jelenleg Oroszország legnagyobb és legjelentősebb buszgyáraként funkcionál, folyamatos megrendelésekkel. A cég 2005 óta a GAZ-csoport tagja, 1500 állandó dolgozója napi tíz busz előállítására képes. Valerij Pisanov képriportjában egy Liaz 6213-as születését követhetjük végig.

Autóbuszgyártás indul!<br/>A képre kattintva galéria nyílik<br/>(fotók: Valerij Pisanov)

Érdemes a képeket összevetni egy korábbi cikkünkkel, ahol archív képek segítségével az Ikarus buszok gyártását mutattuk be. Ugyan a hajtáslánc sokat fejlődött azóta (újabb motorok, portálfutóművek, korszerű automata váltók), de a gyártás nagy része ugyanúgy zajlik, mint harminc-negyven évvel ezelőtt.

Elnézve a gyár termelési volumenét, biztosak lehetünk benne, hogy hamarosan az összes Székesfehérváron készült moszkvai Ikarustól elbúcsúzhatunk. A hazai ipart preferáló orosz szemléletnek köszönhetően az új Ikarusoknak sem fog babér teremni arrafelé.

Végül egy érdekesség: tudták, hogy mi Likino testvérvárosa? Székesfehérvár.

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.

Közút Haszonjármű

EKM: gyorsabbá válik a nagykategóriás jogosítványszerzés

iho/közút   ·   2024.06.19. 08:05

Újabb egyszerűsítéssel, ezúttal a nagykategóriás jogosítványszerzés gyorsításával segíti az Építési és Közlekedési Minisztérium a hazai szállítmányozási és fuvarozói ágazat fejlődését, a szektorban tapasztalt munkaerőhiány csökkentését. A jövőben a teherautók vezetésére jogosító C kategóriás jogosítvánnyal egyidőben megszerezhető az ahhoz kapcsolt nehézpótkocsiból álló járműszerelvényekre szóló CE kategóriás vezetői engedély.