Lefoglaltak Hollandiában 3500 kínai elektromos kerékpárt közlekedésbiztonsági okokból

MTI/iho   ·   2024.07.23. 16:35
00_fatbike_hollandia

A holland környezetvédelmi és közlekedési felügyelet ellenőrei szerint ezek a járművek veszélyt jelentenek a közlekedésbiztonságra, és nem felelnek meg az ilyen jellegű közlekedési eszközökre vonatkozó hivatalos előírásoknak.

A vaskos, széles gumiabroncsú fatbike-okat elektromos kerékpárként árulták „rendkívül alacsony áron”, de műszaki képességeik egy kis segédmotoros kerékpáréval egyenlőek – áll az ellenőrök sajtóközleményében. Hollandiában a mopedekhez másfajta engedély, biztosítás és védősisak szükséges, és csak 15 éven felüliek használhatják őket.

A közlekedési eszközök lefoglalásáról az ügyészséggel folytatott konzultációt követően döntöttek. A felügyelőség megvizsgálja a járműveket, hogy kiderüljön, hogy a gyártók és az értékesítők valóban megszegték-e a szabályokat. Amennyiben igen, akkor a kínai gyártónak – aminek nevét nem hozta nyilvánosságra a felügyelet – vissza kell hívnia az összes eladott járművet az országból.

– Ha egy fatbike óránként 25 kilométeresnél nagyobb sebességgel képes haladni, akkor az tanúsítatlan és nem biztosított mopednek minősül – nyilatkozott Karin Visser, a felügyelet előírások betartatásáért felelős igazgatója.

A közlekedésbiztonságért kampányoló VeiligheidNL holland szervezet képviselője a NOS műsorszolgáltatónak nyilatkozva felhívta a figyelmet arra, hogy 16 éves kortól kellene megszabni a fatbike-ok használatának alsó korhatárát, miután a kórházi statisztikák szerint „aggasztóan” megnőtt a balesetek száma az ilyen közlekedési eszközöket használó fiatalok körében. 2022-ben még csak hét fatbike-balesetről számoltak be, de tavaly már ötvenkilenc incidenst rögzítettek, idén pedig az első négy hónapban harminchárman kerültek kórházba.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek