Légcsavaros regionálisok: tények és trendek

iho   ·   2016.11.24. 11:15
atr_bomb_cim
Néhány napja a „mainline” utasszállítók globális flottájáról olvashattak a Flightglobal adatbázisa, illetve az ehhez készült elemzés nyomán: a következőkben a kisebb nagyságú és hatótávolságú gépek piacáról készült összefoglalót ismertetjük, ami legalább olyan izgalmas, mint az elsősorban a Boeing és az Airbus háborújától zajos nagyobb gépek világa.

Ez a regionális szektor ráadásul azért is érdekes, mert technológiai alapvetésében is kettéoszlik, bár a légcsavaros-gázturbinás típuscsaládok közül igazából két nagy versenyző birkózik a porondon, az ATR és a Bombardier Q400-as. A számok és a trendek egyértelműen az európai családot mutatják a dominánsnak a kanadaihoz képest, aminek jelentős részben az ATR alacsonyabb ára az oka, állítja a Flightglobal.

A piacvezető ATR...

Mindkét gyártó valamelyest növeli a gépei kapacitását, de ezt egyelőre mindkettő nagyobb átalakítások nélkül képzeli, a Q400 kilencven, az ATR-72 hetvennyolc ülést gyömöszölt be a legutóbbi változatokba. Tegyük hozzá, az európai gyártó szeretett volna egy új gépet a 90–100 üléses kategóriába, de ez eddig az anyavállalat, az Airbus szigorú ellenkezésébe ütközött, és ez az ATR-nél vezérváltáshoz is vezetett a nyáron.

Az ATR elsősorban az ázsiai térségben terjeszkedik sikeresen a Bombardier kárára, igaz, a legfőbb piacon, Kínában az állami szervek szeretnék fenntartani az An-24-esek és 26-osok nyomdokán épített hazai Xian MA60-as, illetve ennek javított 600-as változata piacát, ami azt jelenti, a pekingi kormányzat erősen favorizálja a hazai légitársaságok körében a gépet, amelynek amúgy rettenetesen rosszak a biztonsági mutatói. Ugyanakkor a rendelésállománya az erős állami támogatás mellett is csak ötven körüli. Ehhez képest ATR-ből jelenleg vagy 250 példányt várnak leszállításra a megrendelők.

...és a második helyre csúszott Q400

Nincs gyakorlatilag vásárlója az ugyancsak a 24–26-os gépcsaládból fejlesztett An-140-esnek, amelyből körülbelül húsz épült különböző helyszíneken (Ukrajna, Oroszország, Irán). Még egy turboprop szerepel majd a listákon: az orosz kormány nyáron hozta meg döntését az újjászülető Il-114-es gyártásáról és annak helyszínéről. A Nyizsnij Novgorodban készülő 50–60 személyes utasszállító rendelésállománya egyelőre nem ismert, nyilván a kínai géphez hasonlóan az állam favorizálja, hogy azt ne mondjuk, kötelezővé teszi majd a hazai légitársaságoknak a típus megvásárlását, ha új gépek beszerzése kerül majd szóba ebben a kategóriában. Fontos fejlemény lehet a típusnak ugyanakkor, hogy a gépet és a megosztott gyártást az oroszok felajánlották Indiának is.

A kínai Ma60

Azt viszont változatlanul nem tudni biztosan, milyen hajtóművel készülne a régi-új típus, most úgy tűnik, az előző változat TV7-117SM változata kerül a gépekbe, annak megfelelően, hogy a regionális utasszállító teljes egészében orosz konstrukció legyen. Ugyanakkor a nyári kormányhatározat a fejlesztésre szánt pénzt, 50 milliárd rubelt, vagyis közel 229 milliárd forintot azzal címkézi meg, hogy ebből kellene új hajtóművet is produkálni.

Újra gyártják az Il-114-est

A sugárhajtású regionálisok még ennél is gazdagabb piaca még ennél is keményebb konkurenciaharcot mutat, izgalmas új, illetve esetleg megint csak régi-új résztvevőkkel, erről a következő cikkünkben olvashatnak.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek