Légihíd Pápáról Bulgáriába

Kelecsényi István   ·   2017.07.20. 08:45
swift_response0

A pápai bázisrepülőteréről 2017. július 18-án indult meg az utóbbi évek egyik legnagyobb légideszant gyakorlata. A Saber Guardian NATO-gyakorlatsorozatba integrálva végrehajtott mozzanatra, Pápára települt az Egyesült Államok Európai haderejének 173. ejtőernyős hadosztály harccsoportja. A Sky Soldier (Égi katonák, égi harcosok) becenevű egység 1915-ben alakult, a 173. gyalogos brigádból, de elsősorban a vietnami háborúban vált híressé: 1965-1971 között 1800 katonát vesztettek, és 7 ezer 700 katonájuk kapott kitüntetést. A Bíbor szívnek nevezett sebesülési érmet hatezer katonájuk kapta meg. 2003-ban az Irakban, majd 2005-2013 között több alkalommal Afganisztánban harcoltak. Az egység két harcoló ejtőernyős ezredből, egy ejtőernyős motorizált felderítő ezredből (HUMWEE terepjárókkal), valamint ejtőernyős tüzérezredből áll. Tartoznak még egyéb támogató egységek is, például műszakiak, ezredtörzs is.

Kattintson a képre, és nézze meg a szerző és a Magyar Távirati Iroda fotósának, Krizsán Csabának a képeiből készült galériánkat!

A Swift Response 2017 légi mozzanatra egy tucat C-130H Hercules szállítórepülőgép érkezett Pápára, amelyet hat egységből szedtek össze, tehát nem a ramsteini szállítókat használták, hanem a Légierő tartalékjából, valamint több nemzeti gárda Herky alkalmi köteléke szállította az ejtőernyősöket a bulgáriai Bezmeri repülőbázis szimulálta elfoglalására. Az első hullám kilenc Hercules és a HAW két C-17-es repülőgépével indult délután öt órakor körülbelül 550–650 katonával. A C-17-es fedélzetén magyar média is helyet kapott. A repülőgépeket magyar JAS-39 Gripen Géppár fedezte. A dobás után a repülőgépek Pápa felé fordultak vissza, ahonnan éjjel hasonló létszámú második hullámot visznek Bezmerbe, de ekkor már terepjárókat és könnyűtüzérséget is ledobnak.

A gyakorlatot megtekintette a Ben Hodges altábornagy az Amerikai Hadsereg Európai erőinek parancsnoka. A tábornok valószínűleg kötődik a légideszanthoz, mivel tavaly egy kisebb zászlóalj erejű légideszant akció során járt utoljára Pápán. Benkő Tibor vezérezredes a Honvéd Vezérkar főnöke és David Kostelancik az Egyesült Államok budapesti ideiglenes ügyvivője sajtótájékoztatóján, Hodges tábornok kijelentette, legfőbb feladatának egy úgynevezett katonai schengeni egyezmény kialakítását tartja, hogy a NATO-országok csapatai különösebb határ és diplomáciai teendők nélkül, akárcsak az unió állampolgárai hajthassanak végre katonai mozgás, és műveleteket. Ez jelenleg sok papírmunkát és időt igényel.

A pápai bázis katonái nagyon komoly munkát végeznek, a nagyszámú szállító repülőgép és a 1500-1800 légideszantos feladatának segítésében. A gyakorlat nem ér véget Bezmer elfoglalásával, pénteken újabb légideszant akció indul, ezúttal ha minden igaz, a romániai Aranyosgyéres (Campia Turzii) elfoglalására.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek