Lesz-e Bukarestnek új repülőtere?

iho/repülés   ·   2011.08.26. 13:23

Áprilisi hír szerint Románia kormánya nem folytatja azt a projektet, amelynek célja új légikikötő létesítése a fővárostól délre. Jelenleg Bukarestnek két reptere van: Otopeni, Henry Coandă néven, illetve Băneasa, amely elsősorban a belföldi és a fapados légiforgalom bázisa.

Tavasszal, amikor a leállítás híre megjelent, ez nem okozott különösebb meglepetést, mivel a költségvetési gondok és a válság következményei kapcsán több más jelentős infrastrukturális programmal felhagyott a kormányzat, például félbeszakadtak sztrádaépítések, így az észak-erdélyi autópálya építése is.

Az airporttechnology.com friss jelentése szerint azonban az építtető Infra csoport 200 millió eurós beruházásra hívta meg az elmúlt napokban a tervező cégeket. Míg Otopeni kapacitása most csaknem évi ötmillió utasra elég, Băneasa pedig 2,2 millió utast fogad és indít évente, ehhez képest az új légigkikötő induláskor csak egymilliós utasforgalmat lenne képes átereszteni.

Miközben a főváros repülőtereiről tovább zajlik a vita, sokan azt mondják, hogy új építése helyett először a régieket kellene fejleszteni és könnyebben elérhetővé tenni, mondjuk vasúti leágazással, addig Brassó tovább folytatja központi beruházás nélküli repülőtérprojektjét.

Kapcsolódó hírek