Magas szállópor-koncentráció okoz aggodalmat Ausztriában

MTI   ·   2011.11.22. 11:05

A nagyvárosok vonzáskörzetében, a Duna völgyében, valamint Kismarton (Eisenstadt) térségében a koncentráció már harmadik hete meghaladja  a köbméterenkénti ötven mikrogrammos európai uniós határértéket. Helyenként a határérték háromszorosát is eléri a tíz mikrométer átmérőjű szállópor (PM10) koncentrációja – jelentette az osztrák rádió. A fővárosban Bécsben a hét elején 150 mikrogrammos terhelést mértek.

A tartósan csapadékmentes, szélcsendes időjárás miatt a kipufogógázok, az ipari és a háztartási füstkibocsátás megrekednek a légkör alsó részében. Rontja a helyzetet az is, hogy a hideg idő miatt jobban fűtik a lakásokat.
A szövetségi környezetvédelmi hivatal (UBA) egy illetékese szerint az egészséges embereknél nem okoz közvetlen megbetegedést, de ha marad a légszennyezés, az növeli a káros egészségügyi következmények lehetőségét. A betegeknek azt javasolta, hogy ne erőltessék meg magukat a hideg levegőn.

Egészségügyi szakértők, környezetvédők és az Osztrák Közlekedési Klub (VCÖ) az autóforgalmat korlátozó intézkedéseket sürgettek. A VCÖ többek között azt javasolja, hogy vezessenek be olyan övezeteket a városokban, ahol a magas károsanyag-kibocsátású járművek behajtása megtiltható vagy korlátozható. „Míg Németországban már 48 városban vezettek be környezetvédelmi övezeteket, Ausztriában egy városban sincs példa erre” – mondta a rádiónak Christian Gratzer, a VCÖ szóvivője. A szövetségi törvények lehetőséget adnak autómentes napok elrendelésére és korlátozott behajtási övezetek kialakítására, de a részletszabályozás és az intézkedés szükségességének megítélése az egyes tartományok hatáskörébe tartozik.

A lakosság addig is tehet a levegő minőségének javulásáért – mutatott rá a szóvivő. – Lehetőség szerint alacsonyabb hőmérsékletre fűtsék a lakásokat, tartózkodjanak az olajban sült és grillezett ételek készítésétől és ha lehet, ne üljenek autóba.

Kapcsolódó hírek