Magyar találmányok kiállítása nyílt

iho   ·   2013.04.17. 12:21

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Műszaki Tanulmánytárában megnyílt kiállításon többek közt láthatjuk a világ első porlasztóját (Bánki Donát), majd az első motort, amibe beépítették (Bánki Donát – Csonka János), Jendrassik György nevéhez a világelső kis teljesítményű gázturbina és a gázturbinás repülőgép-hajtómű fűződik. Elfeledett találmány a Katona-féle keringődugattyús motor, amelynek első példányát szintén kiállították. Mindenki ismeri, ám a mai napig tartó vita folyik a dinamóról: Jedlik Ányos vagy Siemens találta-e fel? A Jedlik-féle dinamót szintén megtekinthetjük.

A kiállítás a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Műszaki Tanulmánytárában, a XI. kerület, Prielle Kornélia utca 10. szám alatt (a Szerémi út sarkán) tekinthető meg minden szerdán, 10–16 óra között, április 17-től október végéig.

A kiállítást a nyitás utáni szombaton, április 20-án 10-16 óra között szakvezetéssel is meglátogathatják az érdeklődők, ezen kívül minden hónap egy, előre meg nem jelölt szombatján is nyitva tart.

Bánki Donát és Csonka János találmánya: a világ legelső porlasztós motorja<br>(forrás: Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum)

Kapcsolódó hírek