Magyar Vasút 2022 – konferencia válságkezelési és megoldási stratégiákról

iho/vasút   ·   2022.09.05. 09:00
00_hungrail_konferencia

Budapest Hotel, Anantara New York Palace október 4-én: merre tovább? Erre a kérdésre keresik a választ a szereplők négy témakörben.

A HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesület idén is megrendezi a Magyar Vasút-konferenciát. Idén négy fontos témakör mentén zajlanak az előadások.

Igazságos zöld átmenet?! – Kiszorul a vasúti árufuvarozás a szállítási piacról?!

A vasúti árufuvarozóknak valami mindig fáj. Ez nem is csoda, hiszen a különféle fuvarozási módok jövedelmezőségét összevetve a vasúti árufuvarozók eredménytermelő képessége csekély. A stabilitást ráadásul egy határkrízis, egy hosszabb vágányzár, vagy valamelyik költségelem drasztikus és részben váratlan emelése romokba döntheti, márpedig veszteséges környezetben kevés cég marad sokáig életben.

A vasútfejlesztés évtizede?! – A jelenlegi működési környezet hogyan befolyásolja a fejlesztéseket?

A hatékony közlekedéspolitika megvalósítása elképzelhetetlen a vasút nélkül. A hagyományos vasúti technológiára építve a digitalizáció előnyeit, a nagysebességű vasutak eszközrendszerét, a korszerű járműtechnológiákat kihasználva a vasútnak kiemelten meghatározó jövője van. A vasút fejlődésének évtizedéről beszélhetünk vagy a háborús válsághelyzet eltereli a figyelmet a vasúti fejlesztésekről? Tisztán kell látnunk, hogy a jelenlegi működési környezet miként hat a vasúti rendszer finanszírozhatóságára.

#váltsvasútra – Valóban versenyképes lehet a személyszállítás?

Milyen fejlesztéseket tervez a közlekedésért felelős tárca, amely megalapozhatja a vasúti személyszállítás szerepét az egyéni, közúti közlekedéssel szemben? A személyszállítás soha nem látott esély előtt áll, ehhez azonban vonzó, tervezhető és megbízható szolgáltatást kell nyújtani. Kifogástalan járműpark és utasfókuszú szemlélet szükséges. A célok megvalósítása azonban nem megy a vasutas munkavállalók nélkül, akik biztosítják az emberek közlekedését a munkahelyekre, iskolákba. Komoly hangsúlyt kell fektetni a képzések megújításra, a vasutas hivatás vonzóvá tételére.

Újabb esély Záhony előtt? – Az ukrán gabona hatékony továbbításának feltételei és kihívásai

Ukrajna a világ negyedik legnagyobb gabonaexportőre, a háború következtében azonban nagymértékben átalakult a szállítmányozási rendszer. Magyarországnak érdeke, hogy bekapcsolódjon az ukrán export szállításába, a szárazföldi tranzitútvonalak azonban elhanyagoltak. A kialakult helyzet lehetőség vagy nyűg a vasúti ágazat számára, hazánk logisztikai képességének fejlesztése tekintetében? Van-e értelme befektetni, illetve fejlesztéseket előkészíteni középtávon?

A konferencián előadást tart mások mellett:

  • Palkovics László technológiai és ipari miniszter, Technológiai és Ipari Minisztérium
  • Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, Belügyminisztérium
  • Vitézy Dávid, közlekedésért felelős államtitkár, Technológiai és Ipari Minisztérium
  • Mosóczi László, miniszteri főtanácsadó, Technológiai és Ipari Minisztérium, vasút-szakmai főtanácsadó, MÁV Zrt., elnök, HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesület

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek