MAX-ok zöld jelzés nélkül

Páni János   ·   2022.10.13. 12:00
MAX7tug

Szappanoperányi adok-kapok: milyen keskenytörzsű variánsba milyen figyelmeztető rendszer kerüljön?

Hetek, sőt hónapok óta fő téma az aviatikában a Boeing keskenytörzsű gépcsaládja két tagjának sorsa: a négy közül a legrövidebb MAX 7-es 2018-ban repült először, a leghosszabb MAX 10 2021-ben, utóbbi lenne az amerikaiak válasza az európai konkurens nagyobb kapacitású egyfolyosósaira. Egyik gép sem kapta azonban még meg a hatóságtól a típusengedélyt, sőt, a Boeing vezérkara időnként már azt lebegtette, hogy felhagy ezzel a két variánssal, pedig lenne rá megrendelés: a rövid törzsűre 286, a hosszúra több, mint 900 példányra. A honi sajtóban kevés a pontos információ a helyzetről azon túl, hogy a gyártó bajban van ezzel a két altípussal.  

Amikor még rendben volt minden... A MAX 7 első felszállása

A Boeing 737MAX-7 és -10 engedélyezési problémái

Az amerikai gyártó kálváriája nem ért véget a 8-as változatok baleseteit követő típusletiltásokkal. Most az újabb verziók típusalkalmassági engedélyeinek megszerzése ütközik politikai és szakmai nehézségekbe is, különösen, ha a folyamat kicsúszik a törvényi határidőből.

A Kongresszus 2020. évi Légijármű-biztonsági és Tanúsítási Reformtörvénye értelmében számos ponton szerveződik át a hatósági tanúsítás, de a repülőgépek tervezési folyamata is. Azok a típusok, amelyek idén nem kapják meg a tanúsítást, már csak az új szabályoknak megfelelő EICAS (Hajtómű állapotjelző és személyzet figyelmeztető) rendszerrel felszerelve kaphatnának típusalkalmassági engedélyt. Itt különösen a személyzet figyelmeztető képernyőjelzés a lényeges (Crew Alerting System). A törvény viszonylag egyértelmű az EICAS követelményeket illetően: "könnyen, gyorsan észlelhető és érthető a hajózószemélyzet számára minden előrelátható üzemi helyzetben, beleértve azokat is, amelyek többszörös riasztást adnak".

A teljes család

Politika és szakma

A politikának láthatóan nem igazán sürgős az ügy megoldása az év vége előtt két és fél hónappal sem. Az FAA a MAX 8 utáni botrány, és a tanúsításba markánsan belenyúló politikai és törvényi elvárások miatt is ráérősen dolgozik. A Kongresszus még haladékot adhat a kérdésben - egy javaslat szerint két évre is. Ez annál is inkább fontos lenne, mert ha újból bele kell nyúlni a MAX tervezésébe, a gyár belengette, hogy leállítja a programot, lényegében kivonulva a keskenytörzsű piac felső szegmenséből. Kétségtelen, hogy a Boeing valójában egy komoly szappanoperányi politikai és média adok-kapok célpontja, ami kevésbé mutat előre, így valóban nem zárható ki ez a döntés a gyár részéről. Egy újabb raktárra gyártás, csúszások, lemondások ismét óriási presztízs- és anyagi veszteséget hoznának.

A szakmai problémafelvetések némelyike viszont független az év végi határidőtől. Az üzemeltetők és a pilótaszervezetek több ponton jogosnak tűnő, olykor viszont egymással ellentétes észrevételeknek adnak hangot az ügyben.

A SWAPA a Southwest pilótáit képviseli, és az egységes rendszert támogatja, vagyis már nem nyúlna bele a MAX humán interfészébe.

MAX 10, az első példány kigördülése

Az American pilótáit tömörítő APA szerint viszont az egész egy "álprobléma" és egyáltalán nem gond, ha megjelenik egyes változatokon az új rendszer, sőt, csökkentené a munkaterhelést. Szépséghibája az álláspontnak, hogy az American nem érintett a 7-es és 10-es változatok vásárlásában, vagyis egyetlen MAX változatot repülnek – EICAS nélkül.

Miben térnének el a B737-es figyelmeztető rendszerek?

A 737-esek EICAS szempontból eleve "mostohagyerekek" maradtak a típuspalettán, lévén a többi Boeing kereskedelmi típus fejlettebb ezen a téren. Az egymást követő 737-es változatokon ugyan megjelentek bizonyos hibajelzések a képernyőkön ám a törvényi előírás most a gép üzemét szélesebben érintő, jóval bővebb és informatívabb rendszerrel váltaná ki a hagyományosabb megoldásokat.

Végleg landolna két variáns?

Ha a 7-es és 10-es típusokra az újabb fajta figyelmeztető rendszer kerülne, az a képzésbe, de a pilóták megszokott környezetébe, rutinjaiba és akár a személyzetvezénylésbe is beleszólna az egyik legnagyobb felhasználó, a Southwest vezetése szerint. Ez lényegében a gyári álláspontot is tükrözi. Adott esetben ugyanis egy pilóta a legnagyobb cégeknél repüli a 737NG és MAX típusokat is, amihez pluszban jönne a MAX EICAS-szal szerelt két új típusa.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek