Megérkezett a kecskeméti bázisra az első magyar KC-390-es

MTI/iho   ·   2024.09.06. 08:45
kc390

A szállító repülőgépek beszerzésének elsődleges célja a légvédelem modernizálása a NATO-követelmények értelmében.

Az első KC-390 Millennium típusú katonai szállítógépnek a Magyar Honvédség vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár kecskeméti bázisán tartották meg a hivatalos fogadását. A gép érkezése beleillik abba a képbe, miszerint Magyarországon XXI. századi összhaderőnemi, magas műveleti értékű, új haderő épül, ennek elsődleges célja a légvédelem modernizálása. Az ország légi biztonságát új radar- és rakétarendszer is garantálja, de folytatódik NATO-vállalásként és Magyarország védelmének fejlesztési lépéseként is a nehézdandár kiépítése is. Ezt szolgálják a Lynx harckocsik és a Gidrán harcjáművek, de ennek érdekében érkezett a múlt héten három Leopard harckocsi is.

A fejlesztésből a légierő sem marad ki, így hamarosan megérkeznek a sugármeghajtású, könnyű kiképző-repülőgépek a most már részben magyar tulajdonban lévő cseh gyárból, de a jövőben újabb négy Gripennel is gazdagodik a légierő flottája. A katonai szállítórepülőgépet tulajdonságai és műszaki jellemzői a legalkalmasabbá teszik arra a komplex feladatrendszerre, amit egy modern haderőnek teljesítenie kell.

A KC-390-eseket gyártó, brazil Embraer Defense & Security szerint ez az első KC-390 katonai szállítógép, amely egy olyan intenzív ellátó egységgel lesz felszerelve, amely elengedhetetlen az egészségügyi missziók végrehajtásához, így ez a valóban többcélú repülőgép rendkívül hasznos lesz a magyar légierő számára, lehetővé téve fontos katonai, humanitárius feladatok végrehajtását. Magyarország mellett Portugália, Hollandia, Ausztria és a Cseh Köztársaság is emellett a típus mellett tette le a voksát.

Az új magyar katonai szállítógépnek nem ez az első landolása Kecskeméten, hiszen áprilisban már több mint két hetet töltött a repülőbázison, amikor a speciális, NATO kommunikációs eszközök beépítését és ezek validációját végezték el rajta. A gép Magyarországra a brazíliai gyártási munkálatok befejezését követően tért vissza.

A Magyar Honvédség az An–26-os katonai szállítórepülőgépek kivonása és az egyre növekvő katonai szállítási igények nyomán két Embraer KC-390 típusú szállítórepülőgépet szerez be. Az akár 26 tonna hasznos terhet is szállítani képes géptípus magyar változata alkalmas lesz légi utántöltésre és intenzív ellátásra szoruló betegek vagy sérültek ápolására szolgáló betegágyak befogadására is.

A katonai szállítógépet egyrészt a hatalmas teherbírása teszi különlegessé, hiszen a maximális felszállósúlya 87 tonna. A repülőgép összesen nyolcvan katonát tud elszállítani, légideszant feladat végrehajtása esetén hatvanhármat, kimenekítés esetén pedig 74 sérült és négy intenzív ellátásra szoruló katona szállítására alkalmas.

A repülőgép maximális teherrel kétezer kilométerre, kevesebbel azonban akár négy–ötezer kilométerre is képes elszállítani rakományát, de két beépíthető póttartálya akár nyolcezer kilométerre is növelheti hatótávolságát.

(Nyitóképünkön az első magyar KC-390-es katonai szállítórepülőgép érkezik a Magyar Honvédség vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár kecskeméti bázisára. Fotó: MTI / Bús Csaba)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek