Megérkezett II. János Pál pápa emlékvonata

iho/vasút   ·   2011.09.12. 22:00
title

Öt évvel azután, hogy a lengyel vasúttársaság egy motorvonatot II. János Pál pápa emlékvonatává alakított, a szerelvény Magyarországra látogatott. A nevezetes vonat a mai napon Szobnál átlépte a magyar határt, az állomáson megrendezett ünnepségen pedig részt vettek a magyar, a szlovák, a lengyel vasút, valamint a Magyar Katolikus Egyház képviselői.

A különvonatként közlekedő járat beérkezése után a felek üdvözölték egymást. Szendrey András, a MÁV Nosztalgia ügyvezető igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd átadta a szót Monszpart Zsoltnak, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatójának. A vezérigazgató méltatta II. János Pál pápa munkásságát, kiemelve, hogy egész életében a békére, egymás meghallgatására buzdított. Megköszönte a lengyel és szlovák vasúttársaságoknak az együttműködést, amely szerinte jól példázza a visegrádi országok összefonódását. „Jó utat, elmélyülést, feltöltődést kívánok mindenkinek, aki e vonatra száll!” – tette hozzá a MÁV-Start vezetője.

Ezután a szlovák és a lengyel vasúttársaság képviselői is röviden köszöntötték a megjelenteket. Úgy fogalmaztak, nem csak a pápai vonatot, hanem a pápa életének üzenetét is át kívánják adni.

Ezután Molnár Béla, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) közlekedési bizottságának elnöke vette át a szót, és emlékeztetett rá, hogy II. János Pál pápa személye is összekötötte a visegrádi országok népét, hiszen élete során mindent megtett a térség kommunizmus utáni újjáépítéséért. „Szabadságot, reményt, megbékélést hozott.” – foglalta össze a pápa életét a politikus.

Végül Dr. Varga Lajos, a Váci Egyházmegye segédpüspöke megáldotta a vonatot, imájában azt kérte, hogy a látogatók elmélyülhessenek, kapcsolatot találhassanak egymással és az Istennel.

A vonat szeptember 21-ig tartózkodik hazánkban, a hivatalos sajtóbemutatóról részletes cikkel jelentkezünk. Ebben az írásban közöljük majd az emlékvonat teljes magyarországi programját is.

A szobi különvonat a 001-es Nohabbal az élen<br>A képre kattintva fotógalériánkat láthatják

Kapcsolódó hírek