Megkezdődött a Neszmély–Dunaradvány közötti komp építése

MTI/iho   ·   2021.05.19. 07:50

A Strabag kivitelezésében építik, negyven kilométeres útvonal takarítható meg Szlovákia felé.

A beruházással a magyar és szlovák oldalon egyaránt kiépítik a kompkikötőhöz vezető útcsatlakozást, a kikötő fogadóépületét, valamint a rámpákat. A part szlovák szakaszán kilenc, a magyar oldalon huszonnyolc parkolót hoznak létre. A komp naponta 172 autót képes áthajózni, valamint számos gyalogos és kerékpáros turista átkelési lehetőségét biztosítja.

Az átkelő lábakon álló neszmélyi épületének alapterülete 170 négyzetméter, a létesítményben száz négyzetméteres emeleti teraszt is kialakítanak.

A fejlesztés költsége csaknem 1 milliárd 800 millió forint, a beruházás nyolcvanöt százalékát európai uniós forrásokból, tizenöt százalékát magyar és szlovák költségvetési forrásokból fedezik.

Magyar részről a projekt vezetője a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., a komp beszerzéséért és üzemeltetéséért a Magyar Közút Nonprofit Zrt. felelős, a szlovák oldalon megvalósuló fejlesztéseket az Ister-Granum EGTC végzi el.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek