Megkezdte kereskedelmi termelését a krki LNG-terminál

MTI/iho   ·   2021.01.02. 15:00
00_krk_lng-terminal

Kikötött a krki Omisaljban az első amerikai LNG-tankerhajó 143 ezer köbméter cseppfolyósított földgázzal, és ezzel az úszó terminál megkezdte kereskedelmi termelését.

– Az adriai cseppfolyósgáz-terminál kapacitása 2,6 milliárd köbméter évente. Az elkövetkező három évre sikerült értékesíteni az összes kapacitását, 2027-ig nyolcvan százalékát, ezt követően pedig – 2035-ig – a felét – mondta Hrvoje Krhen, az LNG Hrvatska vállalat igazgatója.

A horvát kormány 2016 áprilisában döntött arról, hogy egyelőre nincs szükség egy nagy kapacitású szárazföldi LNG-terminálra, és először egy úszó terminált épít, amely később alakítható át szárazföldivé.

A Kvarner-öbölbe tervezett terminál tehát megkezdte működését, a projekt 234 millió euróba (84 milliárd 800 millió forint) kerül, ebből csak maga az úszó LNG-terminál (FSRU – Floating Storage Regasification Unit) 160 millió euróba.

A horvát kormány százmillió euróval (36 milliárd 200 millió forint) támogatta a krki LNG-terminál megépítését: 50 millió euróval 2019-ben és további 50 millió euróval 2020-ban.

A projektet az európai uniós Európai Hálózatfejlesztési Eszköz koordinációs bizottsága 2017. februári döntése szerint 101,4 millió euróval támogatta. A fennmaradó összeget a horvát kormány által elfogadott finanszírozási terv szerint az LNG Hrvatska vállalat és az ország vezető gáz- és árampiaci állami vállalatai (HEP, Plinacro) biztosítják.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek