Megszabadult a hídroncsoktól a vasúti pálya Genovában

iho/vasút   ·   2018.09.29. 09:00
genova_hidomlas_viadukt_vasut_kislid

A genovai hídomlásról már szinte minden részletet ismerünk, de arról még nem esett szó, mi történt a híd alatt futó vasútvonalakkal.

A híd alatt három vasútvonal fut, amelyek a genovai kikötőt tárják fel. A hídomlás nemcsak a városon áthaladó közúti tranzitforgalmat érintette katasztrofálisan, de a kikötő áruforgalmában is visszaesést okozott, 2017 azonos időszakához mérve 35 százalékkal csökkent a ki- és beszállított áruk mennyisége.

A romok által blokkolt vonalak (képek forrása: genova24.it)

Az olasz pályavasút-üzemeltető, az RFI október negyedikére tervezi, hogy a három vonalból kettőt, a Bastioni- és a Sommergibile-vonalat megnyitja a vasúti forgalomnak, így összesen négy vágány áll majd a vonatok rendelkezésére, amelyeken át a kikötő északi irányból megközelíthető. A személyforgalom is újraindul Acqui–Ovada és Busalla–Arquata Scrivia felé, némi korlátozással a hídomlást megelőzően érvényes menetrendhez képest.

A Sussidiaria-vonal továbbra is a romok alatt van, annak ellenére, hogy vasúti pálya felszabadításán hatvan munkás dolgozott, éjjel-nappal, folyamatos váltásokban, hétvégeken is.

A szerencsétlenség sújtotta környéken most már nem bíznak semmit a véletlenre: a baleseti vizsgálóbizottság követelésének engedve a hatóságok csak úgy engedélyezték a vasúti forgalom felvételét, ha a volt híd alatti szakaszon védőépítmény kerül a vasútvonal mellé és fölé. Ez meg is épült egy hetven méter hosszú és nyolc méter magas ideiglenes szerkezet formájában, amely a vasúti forgalmat a fentről érkező, hívatlan tárgyaktól kell, hogy megvédje.

Ezen kívül mozgásérzékelő szenzorokat szereltek a pálya körül még meglévő roncsokra és a híd megmaradt elemeire, ezek közvetlen összeköttetésben vannak az RFI központjával. A szenzorok bármilyen veszélyjelzése esetén a vasúti forgalmat rögtön leállítják.

Extrém erőhatás nyoma a vágányokon...

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek