Megszületett a világ legnagyobb légitársasága

iho   ·   2013.12.10. 15:00
cim3

Elhárult az utolsó akadály, az American Airlines anyavállalata, az AMR kilépett a csődvédelmi helyzetből, és így december 9-én hivatalosan is megalakíthatta a US Airways részvételével a világ legnagyobb légitársaságát.

Mint arról korábban beszámoltunk róla, a nagy fúziónak az eredeti tervek szerint már 2013 harmadik negyedévére le kellett volna zárulnia, azonban közbeszólt a szövetségi adminisztráció: Washington, pontosabban az igazságügyi tárca augusztusban még megpróbálta leblokkolni az összeolvadást különféle vonalakon, főképp a washingtoni Reagan repülőtér hálózatában tapasztalható monopolhelyzet fenyegetése okán, azonban amilyen váratlan volt a kormányzati fellépés, olyan hirtelen született meg a megegyezés, amelynek révén végre létrejöhetett a megacég.

Mind az American...

A hivatalos fúziót követik a tényleges folyamatok, amelyek még legalább másfél–két évet követelnek, amíg a két amúgy is hatalmas vállalat eljut odáig, hogy egyrészt megkapja az FAA-tól az új cég, az új American Airlines légiüzelmeltetési engedélyét, másrészt hogy az új óriásvállalat megalakításának már kézzelfogható eredményei legyenek: 2015-re már egymilliárd dollárnyi működési hasznot remélnek a partnerek az új, egyszerűsített, a szinergiákat alaposan kihasználó cégszerkezetből.

Ismét érdemes ideidézni a fantasztikus számokat: a kombinált légitársaság naponta 6700 járatot repültet 330 célrepülőtérre több mint 50 országba. A Dallas központú American Airlines Group Inc. értéke 11 milliárd dollár, az évi utasszám 190 millió, a forgalom negyven milliárd. Alkalmazottainak száma több mint százezer fő, a flotta összesen 948 gépet jelent, de nyilván ez a szám csökkenthető, amint kialakul az új hálózat a hatékonyabb üzemeltetéssel.

...mind a US Airways megtartja saját arculatát

Az utasok januártól már annyit tapasztalhatnak, hogy a légi mérföldek gyűjtése mindkét társaság rendszerében folytatódhat, március 30-án a US Airways kiválik a Stas Alliance kötelékéből, és csatlakozik a Oneworld szövetséghez.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.