Megszünt a szomgriadó a keleti végeken is

iho/közút   ·   2011.11.11. 10:20

Nyíregyházán a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség adatai szerint a szálló por átlagkoncentrációja a köbméterenkénti ötven mikrogrammos egészségügyi határérték alá csökkent. Kovács  polgármester ezért péntektől megszüntette a szmogriadót és visszavonta a korábban meghozott korlátozó intézkedéseket.

A szabolcsi megyeszékhelyen először október 30-tól november 7-ig volt érvényben a szmogriadó riasztási fokozata, a levegő minőségének romlása miatt azonban szerdán ismét el kellett rendelni a riasztást.

Jelentősen javult a levegő minősége Miskolcon is, ezért megszűnt a szmogriadó tájékoztatási fokozat. A Búza téri és Lavotta utcai automata mérőállomások adatai szerint jelentősen csökkent a szálló por koncentrációja a levegőben, ezért a város polgármestere visszavonta a szmogriadó október 31-én elrendelt tájékoztatási fokozatát.

Az előrejelzések szerint a szálló por mennyisége a jövő héten újra emelkedhet a levegőben, ezért Miskolc polgármestere arra kéri a lakosságot, hogy az avar és kerti hulladékok égetését lehetőleg továbbra is mellőzzék.

A Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) legfrissebb adatai szerint jelenleg sehol sem veszélyes vagy egészségtelen a levegő minősége az országban, egy települést sem jelölnek piros vagy narancssárga színnel a térképen.

Kapcsolódó hírek