Megújulnak a Start halberstadti kocsijai

iho/vasút   ·   2016.05.19. 18:45
400px_halbi

A MÁV-Start két, a Németországból tíz éve használtan vásárolt halberstadti kocsikat érintő járműfelújítási tenderének eredménye is nyilvánossá vált a napokban.

Az XX-55 sorozatú vasúti személykocsik ízelt feljáróajtóinak korszerűsítésére kiírt, eredetileg 2 millió 342 ezer euró értékűre becsült felhívást az egyetlen pályázó, a Metal 99" Fémszerkezet Gyártó és Szolgáltató Kft. nyerte. A dabasi székhelyű cég ötven plusz hatvanöt kocsi ízelt feljáróajtóit egészítheti ki módosított billenő lépcsővel, valamint biztosítania kell az ajtók szerelési, üzemeltetési és karbantartási dokumentációjának elkészítését, átadását és oktatását – a tervezettnél másfélszer magasabb áron, 3 millió 621 ezer euróért.

Tizenhárom halberstadti kocsi alá kerül új, tárcsafékes forgóváz, további ötven plusz hatvanöt kocsin pedig az ajtók újulnak meg (fotó: Tevan Imre)

A másik közbeszerzés tizenhárom halberstadti kocsit érint: huszonhat használt, GP200 típusú, tárcsafékes forgóvázat vásárol a MÁV-Start a svájci HEROS Helvetic Rolling Stock GmbH-tól, 506 ezer 650 euró értékben.

A járművek korszerűsítését a vasúttársaság saját büdzséből hajtja végre a Szolnoki Járműjavítóban. A MÁV-Start az ex-német kocsikat az elővárosi Bhv-kocsik „fecskésítésének” mintájára tervezi felújítani már 2013 óta, ám a „Tengelic” fantázianevű sorozatból továbbra is mindössze egyetlen példány készült el, a jelen tenderek sem a Tengelic-program részei, az igazi korszerűsítési hullám még várat magára.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek