Megújuló nosztalgia motorkocsival kezdi a tavaszt a Gyermekvasút

iho   ·   2014.03.21. 15:08
gyermekvasut1cim

A járműfelújítási munkák leginkább szembetűnő eredménye az úgynevezett Abamot2 számú nosztalgia motorkocsinál látható. Az utastérben aprólékos munkával felújították a pácolt faüléseket, illetve a vezetőállások elhasználódott fa-borító elemeit is. Az utastér így ismét a XX. század első felének kisvasúti hangulatát tükrözi és híven ápolja a hagyományokat.

(Fotó: MÁV)

Az időszakos javítás alkalmával a biztonságra is figyeltek: megújultak a motorkocsi pneumatikus rendszerei, köztük a három- és ötállású légfékberendezés és más, szintén sűrített levegővel működő segédüzemi berendezések. Kisebb javításokon esett át a dízelmotor, a hűtési- és elektromos rendszer. A munkálatokat a Gyermekvasút saját szakemberei végezték el a hűvösvölgyi fűtőházban.

Tavaly decemberben újították föl a Bax22 számú motorvonati mellék-kocsit, amely új külső fényezést kapott valamint ennek is felújították a belső faburkolatait. A Gyermekvasút szakemberei azt tervezik, hogy folytatják a nosztalgiamotorvonat-flotta további négy kocsijának rekonstruálását. A nosztalgia motorvonati szerelvény immár hétvégenként áll forgalomba a Hűvösvölgy és a Széchenyi-hegy közötti mintegy tizenkét kilométernyi hangulatos, kanyargós, hegyi pályán.

Az utasok és természetbarátok örömmel veszik igénybe a Gyermekvasút szolgáltatásait, hiszen egyre többen utaznak a kisvasúton. A tavalyi évben 376 ezer 296-an, 7,4 százalékkal többen, mint 2012-ben. Az utazási szokásokra jellemző, hogy minden évben, így tavaly is augusztusban utaztak a legtöbben, de már márciustól kezdve egyre inkább megélénkül a Gyermekvasút utasforgalma.

A MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasút programjairól, a menetrendről információkat, továbbá a felújított nosztalgiaflottáról további fotókat a gyermekvasút honlapján találnak.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek