MiG-15-ös baleset - rendellenes dőlés

iho/repülés   ·   2011.07.18. 15:27
nyito

A MiG-15-ös épp egy hete kezdett új életet sikeres második szűzfelszállásával Tökölön, majd átrepült Szolnokra, hogy ott hajtsa végre berepülési programját. A pilótákat, Rohács Tamást és Pinkóczi Józsefet nem érte sérülés.

Az RC Helikopter weblapon megjelent fényképsorozat szerint a repülőgép felszállás után, nyitott futókkal, kis magasságban repülve erősen a jobb oldalára billent.A gép bal oldali szárnya alá szerelt póttartály ekkor már a helyéről elmozdulva befordult, orral a gép törzse felé, így komoly légellenállás keletkezett.

A magasságát veszítő gép szárnya beleakadhatott a talajba, majd a gép hasán csúszva, megpördülve a pálya melletti füves területre csúszott. A gép jobb szárnya jól láthatóan nagyon komolyan megsérült, megtört. A két pilóta, Pinkóczi József nyá. ezredes és Rohács Tamás szerencsére sérülések nélkül sétált el a géptől.

Később Bajkó Erika, a Közlekedésbiztonsági Szervezet szóvivője az MTI-nek azt mondta: a kísérleti lajstromjelű gép pilótája közvetlenül a felszállás után rendellenes dőlést érzékelt, megpróbálta korrigálni, de nem sikerült. A MiG szárnyai a futópályának ütköztek, emiatt orrfutója leszakadt, a főfutók pedig megsérültek.

A gép jobbra dől, a póttartály már nincs a helyén. (fotó: Hasur Ferenc)

Csúszás és pörgés a füvön (fotó: Hasur Ferenc)

A súlyosan sérült jobb szárny (fotó: Hasur Ferenc)

Szerencsére a két pilóta nem sérült meg (fotó: Hasur Ferenc)

A tűzoltó alegység siet a helyszínre (fotó: Hasur Ferenc)

Kapcsolódó hírek

Vasút Vasútmodell

Terepasztalcsodák Szolnokon

MTI/iho   ·   2024.02.25. 14:00

Csaknem kétezer négyzetméteren tíznél is több terepasztallal várják a látogatókat a 10. Szolnoki Országos Vasúttörténeti és Vasútmodell Kiállításon március 15. és 17. között az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban.