MiG-29-esek és Sz-300-asok Szíriának?

iho   ·   2013.06.04. 08:00
mig29cim

Miután az Európai Unió tagállamai nem egyeztek meg a Szíriára vonatkozó fegyverembargó folytatásában, Oroszország lépett: két olyan fegyverrendszer eladásáról született döntés, amely valóban kiszámíthatatlanná teheti a helyzetet a Közel-keleten.

Az egyik, talán kevésbé veszélyes fejlemény, hogy egy szíriai kormánydelegáció Moszkvában megállapodást írt alá legalább tíz MiG-29-es harci gép megvásárlásáról. Az üzletről Szergej Korotkov, a MiG vezérigazgatója számolt be, de nem volt hajlandó az üzlet részleteit elárulni, sem a gépek pontos számát, sem a pontos altípusukat.

Szíria egyébként már korábban is vásárolt ilyen gépeket, egyes hírek szerint ma is vagy húsz példánya létezik a damaszkuszi kormány kezében, de a kétéves háború során eddig nem lehetett hallani a bevetésükről, vagyis lehet, hogy nincsenek is bevethető állapotban. Viszont korábban a MiG-ek mellett Damaszkusz Jak-130-asok megvásárlásáról is tárgyalt Moszkvával, ezek a kétüléses szuibszonikus gépek kiképző és földi támadó feladatkörben egyaránt használhatók.

A másik, a nemzetközi szakértők szerint még sokkal veszélyesebb fejlemény az Sz-300-as légvédelmi rakétarendszer eladása a szíriai rezsimnek: ez a világ jelenlegi egyik legfejlettebb föld-levegő rakétája, amelynek hatótávolsága a szírek számára lehetővé tenné, hogy szíriai területről izraeli légtérben támadjanak repülőeszközöket. Izraeli források azt tartják igazán aggasztónak, ha akár Asszad rendszerének szándékai szerint, akár a kétéves háború végén a rezsim összeomlása következtében, ezek a rakéták esetleg más kezekbe kerülnek, mint ahogy egyes hírek szerint Asszadék ezekből a Libanonban működő félkatonai szervezeteknek is juttatnának.

A szakértők egy része szerint mindemellett az ilyen igazán fejlett fegyverrendszerek hadrendbe állítása hosszú időt és komoly erőfeszítéseket igényel, tehát nem várható azonnal bevetésük. Ugyanakkor ha mégis működőképessé válnának Asszad vagy mondjuk a Hezbollah kezében, a bevetésük órák alatt háborúig eszkalálhatná a mostani konfliktust – állítják izraeli források. Az Sz-300-asok eladására Moszkva egy korábbi szerződésre hivatkozva már áldását adta, de egyes hírek szerint a rakétarfendszer leszállítására idén már nem kerül sor. A MiG-ek leszállítását még nem hagyta jóvá az orosz kormány.

Kapcsolódó hírek