Mire elég 50 ezer kerékpártároló Bécsben?

iho/zöldút   ·   2021.07.28. 18:00
00_becs_kerekparok

Semmire. Olyan népszerű lett a biciklizés az osztrák fővárosban, hogy kevés a kerékpárparkoló.

A koronavírus-járvány miatt annyian váltottak biciklire Bécsben, hogy túl kevés a városszerte rendelkezésre álló több mint 50 ezer kerékpárparkoló. Egyes számítások szerint jelenleg további 17 ezer kerékpártárolóra lenne szükség. Eközben a város évente átlagosan 2-3 ezer biciklitárolót telepít a közterületekre.

2020-ban összesen 9 millió 200 ezer biciklis haladt át a bécsi kerékpáros forgalomszámlálóknál. Ez az előző évhez képest tizenkét százalékos növekedést jelent. Az új rekord hátterében a koronavírus-járvány áll.

A kerékpárosok számának növekedésével ugyanakkor nehezen tart lépést az új kerékpártárolók száma: jelenleg 50 ezer 747 kerékpártároló található az osztrák fővárosban, azonban a „Platz für Wien” nevű kezdeményezés szerint 67 ezerre lenne szükség. Sőt, ha a város tartja a STEP 2025 városfejlesztési tervben megjelölt mobilitási célszámait, akkor 2030-ra további 72 ezer kerékpárparkolót kell telepíteni. Pedig Bécsben 2010-hez képest már így is csaknem megduplázták a bicikliks parkolóhelyeket. Ráadásul a Bécsi Építési Törvény 2018-as módosítása társasházak esetén lakásonként minden harminc négyzetméter hasznos alapterületre legalább egy kerékpártároló létesítését írja elő.

A támasztókeretek kihelyezése előtt a város mindig előre egyeztet a kerületek vezetőivel, akik nem viszont mindig örülnek a fejlesztéseknek. A kerékpártárolók létesítése ugyanis rendszerint egyet jelent egy gépkocsi-parkolóhely elvesztésével. Egy parkolóhelyre egyébként öt támasztókeret fér, ahova összesen tíz biciklit lehet lerakni. A „Platz für Wien” kezdeményezésnek egyébként ennek a konfliktusnak a feloldására is van javaslata: nem parkolók helyén, hanem útkereszteződések közvetlen közelében kellene létrehozni az új kerékpártárolókat. A támasztókeretek ugyanis alacsonyak és így nem lógnak be a kereszteződésbe érkező autósok látóterébe.

Kathrin Ivancsits, a Bécsi Mobilitási Ügynökség szóvivője azt is elmondta, hogy előfordul ugyan, hogy le kell szerelni egy-egy kerékpártárolót építkezés miatt, de a munkák befejezése után ezeket rendszerint vissza is helyezik.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek