MLBKT: júliusban csökkent a BMI, de továbbra is növekedést jelez

MTI/iho   ·   2017.08.01. 10:13

A gazdasági növekedés mutatója 2,7 ponttal alacsonyabb az előző havi 56,9 pontnál, és némileg gyengült az elmúlt tíz hónapban megfigyelthez képest is, de így is biztosan haladja meg a növekedést jelző 50 pontot. A korábbi júliusokkal összevetve az idei érték meghaladja a hosszú távú júliusi átlagot (52,7), de kisebb az elmúlt három év átlagánál (54,6). A felmérésben vizsgált részindexek többsége csökkent júniushoz képest, de ennek mértéke csak két esetben haladta meg az 5 százalékpontot.

  • A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónapokhoz hasonlóan júliusban is növekedésre utal, az elmúlt egy évben már tizenegyedszer. Júniushoz képest alacsonyabb lett az index értéke, de 50,0 pont fölött maradt, és a legmagasabb júliusi mutató 1995 óta.
  • A termelési mennyiség indexe is csökkent a júniusihoz képest, de 50,0 pont fölött maradt, amivel már huszonharmadik alkalommal jelzi a termelt mennyiség emelkedését az előző hónappal összevetve. A júliusi érték átlag alatti, 1995 óta kétszer volt alacsonyabb az index értéke az évnek ebben a hónapjában.
  • Az új rendelések indexe erősebben csökkent, de 50,0 pont fölött maradt, az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag felettinek tekinthető 1995 óta, a korábbi években eddig nyolcszor mért magasabb júliusi értékeket az MLBKT.
  • A beszerzési mennyiség indexe szintén csökkent júniusi értékéhez képest, de 50,0 pont fölött maradva továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését is jelzi. A mostani érték alulmúlja az elmúlt három év átlagát, és a tizedik legmagasabb júliusi adat.
  • A beszerzési árak esetében az index értéke magasabb lett, és 50,0 pont fölött maradva további árnövekedést jelez a válaszadók szerint. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a kilencedik legnagyobb júliusi.
  • A késztermékkészletek szintje júliusban alacsonyabb lett az előző hónaphoz képest, és az indexérték 50,0 pont alá került. A korábbi júliusi értékeket nézve az idei átlag alattinak mondható, és az ötödik legkisebb 1995 óta.
  • A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent júniushoz képest, de továbbra is 50,0 pont fölött maradt, az index huszonöt hónapja folyamatosan jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest.
  • A másik külpiaci mutató, az exportindex értéke gyengébben csökkent az előző hónaphoz képest, de 50,0 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének enyhébb ütemű bővülését, a növekedés már huszonnégy hónapja tart – közölte az MLBKT.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek