Motorvonatokat vesz a Trenord

iho/vasút   ·   2012.12.09. 19:30
400px_trenord

Lombardia regionális vasútja, a Trenord a majd’ kéttucat szerelvényt két gyártótól venné: egy 130 millió eurós megrendelés értelmében kilenc háromrészes és négy négyrészes emeletes TSR villamos motorvonatot az AnsaldoBredától, valamint tíz négyrészes dízel GTW-t a Stadlertől, 60 millió euróért. Utóbbiakat Parma és Brescia között, valamint a Pavia, Codogno, Vercelli és Alessandria közötti forgalomban tervezik bevetni a Railway Gazette információi szerint.

A Trenord gördülőállománya igencsak változatos, számos gyártó szerelvényeit használják. Idén júniusban az Alstomtól is rendelt a vállalat tíz ötrészes Coradia Meridian villamos motorvonatot 67 millió euró értékben, egy tizennégy motorvonatra szóló szerződés opciójaként. A tizennégy Alstom-szerelvény Milánó Malpensa repterének vasúti utasforgalmát fogja lebonyolítani.

A Trenord egyik motorvonata<br>(fotó: Jobnotizie)

A Trenordot 2009-ben hozták létre Trenitalia-LeNord néven Lombardia regionális vasúti közlekedésének ellátására, majd a tesztidőszakot követően 2011-ben kapta meg a Trenord elnevezést, miután a Trenitalia lombardiai részlege egyesült a második legnagyobb olasz vasúttársaság, a Ferrovie Nord Milano (FNM) már régóta regionális szerepet betöltő LeNord leányvállalatával. Az észak-olasz régió vasúti személyszállítása Lombardia regionális kormányzata és a Trenord közötti megállapodás által valósult meg, melynek célja az egyre magasabb minőségű szolgáltatás és utazási élmény. A Trenord Európa egyik legforgalmasabb regionális vasúti hálózataként egy olyan gazdasági szempontból fontos, sűrűn lakott környéket szolgál ki, ami a teljes olasz vasúti forgalom negyedét adja. A Trenord napi 2200 vonattal 650 ezer utast szállít, ötvennél is több útvonalon. A megfelelő szolgáltatási szint fenntartása érdekében 2001 és 2011 között 107 szerelvényt és 16 mozdonyt vásárolt a lombardiai vasúttársasság, az idei rendelésekkel együtt pedig a gördülőállomány kétharmada is tíz évnél fiatalabb lehet 2015-re.

Kapcsolódó hírek