Műhold okozta kárra is fizet a biztosító

MTI   ·   2011.09.23. 19:01

Az Aegon biztosító ezt azzal kapcsolatban közölte, hogy az amerikai űrkutatási hivatal a hét elején figyelmeztetett arra, hogy egy műhold darabjai valószínűleg becsapódnak bolygónk felszínébe. A legfrissebb hírek szerint a becsapódás valószínű helye Olaszországban lesz, nem érinti Magyarországot, és péntek este, illetve szombaton hajnalban várható.

A biztosító magyarázata szerint „idegen jármű ütközése” kategóriába tartozó esetek tipikus – bár ugyancsak ritka – fajtája, ha egy kamion letarolja a ház kerítését és a szobában áll meg. A biztosítási szerződések viszont a járművek között csak a tulajdonviszony alapján tesznek különbséget, a saját járművel okozott kárra nem fizet.

A lényeg tehát az idegen jármű és az ütközés. Amennyiben egy űrhajó darabja ütközik a házba, az is biztosítási esemény. Ha a becsapódó alkatrész robbanást és tüzet, vagy netán személyi sérülést okoz, az is része az alapbiztosításnak, akár a gázrobbanásért való helytállás. Erre viszont – általában – térítési plafont állapítanak meg a biztosítók – jegyzik meg a szakértők.

Kapcsolódó hírek