Műrepülő vb: száz versenyző és a magyar ászok

iho/repülés   ·   2012.07.06. 12:00
cim

(fotók: Kis Gergely)

A motoros műrepülés az egyik legismertebb technikai látványsport a világon a Forma-1 és a NASCAR után. Az itt versenyző pilóták a világ legjobbjai közé tartoznak. Található köztük több évtizedes tapasztalattal rendelkező kereskedelmi és vadászpilóta is. Míg egy űrhajós 5 G-terhelést kap rakétakilövésnél, addig a műrepülő pilótákra a verseny alatt figurától függően 6-10 G nehézségi erő hat.

Magyarország három másik országgal szemben, fej-fej melletti küzdelemben nyerte el a világbajnokság rendezésének jogát. A 10. FAI World Advanced Motoros Műrepülő Világbajnokság jelenleg a műrepülő sport legnagyobb létszámú nemzetközi eseménye, amelyet idén hazánkban rendeznek.

A Magyar Repülő Szövetség keretein belül működő Magyar Műrepülő Klub kapott megbízást a verseny megszervezésére és lebonyolítására, amelyre több mint 20 ország közel 100 pilótája várható. A világbajnokságra július 26. és augusztus 4. között kerül sor a nyíregyházi repülőtéren. A csapatok érkezése július 22-től várható, a 3 napos hivatalos edzés után az ünnepélyes megnyitó július 26-án lesz a nyíregyházi Kossuth téren. A versenyt augusztus 4-én nagyszabású repülőnap zárja izgalmas légi és földi programokkal, díjkiosztó ünnepséggel és koncerttel.

A műrepülő sportág különleges évfordulót is ünnepel a világbajnokságon. E jeles eseménnyel tiszteleghetünk az 50 éve Budaörsön rendezett  2. FAI Motoros Műrepülő Világbajnokságon aranyérmet szerzett magyar csapat tagjai előtt. 1962-ben a Fejér Miklós, Fejes Péter, Katona Sándor, Pál Zoltán és Tóth József alkotta magyar válogatott aranyérmet nyert, Tóth József pedig az egyéni összetett világbajnoki címet is begyűjtötte.

A 62-es magyar győztesek... <br>(fotó: Katona Sándor gyűjteményéből)

1984-ben Békéscsabán, 1994-ben Debrecenben rendezhettünk műrepülő világbajnokságot, az utóbbi alkalommal lett világbajnok a magyar műrepülő-ász, Besenyei Péter. 2001-ben pedig pedig Siófok-Kiliti volt a helyszíne az első Advanced Európa Bajnokságnak, amelyen Veres Zoltán lett az összetett győztes.

...és a most induló magyar válogatott

Négy magyar versenyző idén is készül a viadalra. A magyar válogatottat a szövetségi szekcióvezető Ábrányi Tamás mellett Keserű Béla, Kovács Gergely és Nádas Tamás alkotja. Az eseményre Európa több országából is érkeznek műrepülők, a kontinensen kívülről pedig az amerikaiak mellett japán és dél-afrikai versenyzők méretik meg magukat.

Kapcsolódó hírek