Múzeumok éjszakája, éjszakai repülés

iho   ·   2018.06.21. 16:15
cim

(fotók: Aeropark)

Sétarepülés a világ egyetlen Li-2-es repülőgépével, mesélő pilóták a történelmi pilótafülkékben, különleges földi kiszolgálójárművek, repülőtéri tűzoltóautók, látványos bemutatók, légiutas-kísérő tanfolyam gyerekeknek, reptérlátogatás reggeltől késő estig, Parkoló Parádé és légiközlekedési kvíz értékes nyereményekért – izgalmas kínálattal készül Magyarország kedvenc repülőmúzeuma június 23-án, a Múzeumok Éjszakájára, adja hírül a park gazdája, a Légiközlekedési Kulturális Központ.

Akárcsak a korábbi években, idén is a MALÉV egykori pilótái mesélnek egész este az Aeroparkban kiállított történelmi repülőgépek kivilágított pilótafüléiben. Több gépen életre kelnek a műszerek, a látogatók belehallgathatnak a rádióforgalmazásba, és megismerhetik, milyen munkamegosztással dolgoznak a pilóták 10 ezer méteres magasságban. A Tu-154-es fedélzetén az este folyamán több alkalommal légiutas-kísérő tanfolyamot tartunk gyermekeknek, az érdeklődők stewardesseket kérdezhetnek szakmájukról.

Nemcsak a magyar légiközlekedés ikonikus típusai nyújtanak élményt a Múzeumok Éjszakáján, hanem a repülőtéri földi kiszolgálójárművek is. Fékhatásmérő, jégtelenítő, hómaró, hókotró, ambulift, oldtimer előteres autó egyaránt látható lesz az Aeroparkban, de az ország legnagyobb és legdrágább tűzoltóautóival érkeznek a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér tűzoltói is. Az idei program a Totacar Parkoló Parádéjával bővül: több tucat old-, young- és excitingtimer autó mutatkozik be, melyeket az előzetesen regisztráló látogatók ki is próbálhatnak.

Ismét feltűnik a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a Goldtimer Alapítvány által felújított és üzemeltetett legendás Li-2-es repülőgép, hogy Budapest felett sétarepülésre vigye az utasokat, akik természetesen a „Faros” Ikarus 55-össel érkeznek a járathoz. Reggeltől hajnalig folyamatosan indulnak a reptérlátogatások, a Légiközlekedési Kulturális Központ túravezetői ezen a napon több száz utasnak mutatják meg a repülőtér kulisszatitkait.

A repülőtéri kirándulásokat öt éve szervezi az LKK, mely mára az Aeropark egyik legnépszerűbb, egész évben zajló programjává vált. (A Li-2-es sétarepülés és a reptérlátogatás előzetes regisztrációhoz kötött, az elmúlt napokban minden hely elkelt.)

A tűzoltók mellett speciálisan képzett kutyákkal tartanak bemutatót a tűzszerészek. Egész este két repülőgép-szimulátor is üzemel az Aeroparkban, és kiállításra kerül egy vitorlázó repülőgép is. Újdonság a többfordulós légiközlekedési kvíz, melyet idén először hirdet meg az LKK. Az érdeklődők értékes nyereményekért indulhatnak a játékban. A látogatóknak először egy tesztet kell kitölteniük. A legjobban teljesítők jutnak tovább a döntőbe, amelyben szakmai zsűri értékeli majd a válaszokat.

Az Aeroparkban egyébként tavaly az egyik Il-18-as és a Tu-154-es pilótafülkéjét újították fel, és új külsőt kapott az Aeroparkban kiállított Li-2-es repülőgép. Az idei évben is látványos fejlesztések zajlanak a múzeumban. A Közlekedési Múzeum partnerségével elkészült a Mentőszolgálat egykori Mi-2-es helikopterének festése és fényezése, a csirkecombnak becézett típus már régi pompájában fogadja majd a látogatókat. Emellett megkezdődött a Tu-134-es pilótafülkéjének átfogó rekonstrukciója is. 50 éve emelkedett a magasba a Tu-154-es típus, és 45 évvel ezelőtt állt szolgálatba a MALÉV flottájában. A jubileum alkalmából pilótáink pódiumbeszélgetésen mesélnek a „nagyvason” eltöltött évekről.

Délután három órától hajnali 1-ig minden órában ingyenes autóbuszjárat indul a Deák Ferenc térről (Gerlóczy utca) az Aeropark felé és vissza. A múzeum környékén a parkolás ingyenes, de a várható nagy érdeklődésre való tekintettel a szervezők javasolják, jöjjenek az ingajárattal.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek