Nagy hatótávolság, egyelőre rövid utak: Lufthansa 787

iho/repülés   ·   2022.10.19. 12:00
csm_220830_787_ABPA_005_2b1544e80f

Ma az első kereskedelmi járat: Frankfurt–München, a „Berlin” decemberben repüli majd az első hosszú vonalat.

Első hallásra meglepő, hogy egy utasszállítót, amelyet amúgy kontinensek közti repülésekre terveztek és használnak, az új üzemeltetőnél egy regionális típusra jellemző vonalakon kezdenek járatni: ma repüli első kereskedelmi járatát a Lufthansa legelső Boeing 787-ese, Frankfurtból Münchenbe. Sőt, innentől kezdve a Dreamliner egészen decemberig Németországon belüli vonalakon dolgozik, naponta háromszor, majd december elsején indítják először „igazi közegében” a gépet, Frankfurtból New Yorkba.

(fotók: Lufthansa)

Az ok egyszerű: a rövid repülések sokasága révén lehet lezárni a személyzetek számára a pilótafülkében és az utaskabinban is a típusátképzést, úgy, hogy közben a 787-esről is kiderül sokminden, ami jó, ha még a nagy távok előtt ki kell, hogy derüljön, másrészt így a kiképzések idején is kereshet a gép.   

Augusztus legvégén számoltunk be arról, hogy megérkezett a Lufthansa jövendő 32 gépes 787-es flottájából az első példány, a D-ABPA a gyártótól. Azóta elsősorban a gép belső elrendezésének átalakítása zajlott Frankfurtban, amire azért volt szükség, mert eredetileg a Hainan, majd a Vistara számára készült, de ezeket a rendeléseket az idő, a járvány, a beálló súlyos pénzügyi nehézségek, meg a kereskedelmi bonyodalmak elsöpörték, így a németek további négy Dreamlinerét hasonlóképp más megrendelésére kezdték összeszerelni.

Már a frankfurti landoláskor lehetett tudni, hogy a gép neve Berlin lesz, a hivatalos keresztelő a tartományi miniszterelnök és Carsten Spohr elnök-vezérigazgató részvételével a napokban zajlott. A társaság közleményében egyébként az is szerepel, hogy a Lufthansa színeiben ez a hetedik gép, amely ezt a nevet viseli, volt ezek között Boeing 707-es, amelyet Willy Brandt, a város legendás polgármestere, későbbi kancellár avatott 1960-ban, legutóbb pedig a társaság egyik kétszintes óriása, a D-AIMI lajstromjelű A380 kapta ezt a nevet.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek