Nagyváradon elkezdődtek a repülőtér bővítési munkálatai

MTI/iho   ·   2023.06.29. 18:00
00_nagyvaradi_repter

Kétszeresére nő a légikikötő utasfelvételi kapacitása.

A román–magyar határhoz közeli városban 212,84 millió lejes (21 milliárd forint) beruházással építenek új utasterminált, és bővítik a kifutópályát. A jórészt az Európai Unió és a román kormány támogatásával megvalósuló beruházás finanszírozási szerződését 2022 végén írta alá a román szállításügyi minisztérium.

A határ menti megye vezetésének ez volt az utolsó lehetősége, hogy uniós forrásokat hívjon le repülőtér-bővítési munkálatokra, amelyeket év végére be is kell fejezni. Ennek elősegítéseként teljesen átengedték a helyszínt a kivitelezőnek, a munkálatok hat hónapos időtartama alatt a régi terminálban és ideiglenes konténerekben történik az utasfelvétel.

A beruházás részeként a meglévő terminált új épületszárnnyal toldják meg – alapterületét 2925 négyzetméterről 12 ezer 500 négyzetméterre növelve – a schengeni és nem schengeni országokba induló és onnan érkező utasok számára. Az új terminálnak köszönhetően a repülőtér utasfelvételi kapacitása duplájára nő, a jelenlegi 400 helyett óránként 800 utast lesz képes fogadni.

A fejlesztési projekt keretében meghosszabbítják a bekötőutakat, a terminálépület előtt 320 férőhelyesre bővítik a parkolókat, és repülőgép-jégtelenítő berendezést is beszereznek. A Bihar megyei önkormányzat elnöke szerint jövő évtől a nagyváradi repülőtérnek modern infrastruktúrája lesz, ami megteremti a lehetőséget, hogy több járatot működtessenek.

A nagyváradi nemzetközi repülőtér futópályájának fényei (forrás: aeroportoradea.ro)

A beruházás megvalósulása után kiderül, hogy az utasokért vívott párbajban konkurálni tud-e az új nagyváradi létesítmény a csupán ötvenöt kilométerre fekvő, a regionális igényekre alapozó debreceni nemzetközi repülőtérrel, amely a Wizz Air diszkont légitársaság egyik bázisaként most is számottevő nemzetközi forgalmat bonyolít le, még a Ryanair a neki kedvező reptéri tarifák ellenére 2018-ban kivonult Nagyváradról. Jelen állás szerint a Tarom román légitársaság a nagyváradi nemzetközi repülőtérről Bukarestbe működtet napi egy-két belföldi járatot, a külföldi járatok zöme pedig a törökországi és egyiptomi célpontú charterjáratokra korlátozódik.

Nyitóképünkön: látványterv az új létesítményről (forrás: Bihar megyei önkormányzat)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek