Ne az állomáson pünkösdöljön! Tervezze meg előre utazását, váltsa meg időben menetjegyet a hosszú hétvégére

MÁV/iho   ·   2024.05.15. 15:45
00_punkosd2024

Pünkösd ünnepén várhatóan sokan kelnek útra a közösségi közlekedés járatain. A MÁV és a Volánbusz azt kéri, hogy indulás előtt tájékozódjanak az ünnepnapi közlekedési rendről. Érdemes elővételben megváltani a menetjegyeket, illetve használni az automatákat, az online jegyvásárlást az Elvirán vagy a MÁV applikációban is.

Vasúti közlekedési rend

Május 19-én vasárnap az ünnepnapi, 20-án a vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok, 21-én már a megszokott munkanapi menetrend érvényes.

Az utasforgalom szempontjából a kihasználtabb reggeli és délutáni intercity vonatok szerelvényei a szokásosnál több kocsival közlekednek. A lehetőségekhez képest a helyjegyek elővételi vásárlásától függően

 • a Budapest–Debrecen–Nyíregyháza viszonylatú Nyírség,
 • a Budapest–Miskolc–Nyíregyháza–Debrecen–Szolnok–Budapest viszonylatú Tokaj,
 • a Budapest–Nagykanizsa közötti Tópart,
 • a Budapest–Keszthely viszonylatú Balaton,
 • a Budapest–Békéscsaba közötti Békés,
 • a Budapest–Cegléd–Szeged viszonylatú Napfény,
 • a Budapest–Veszprém–Szombathely, illetve Zalaegerszeg viszonylatú Bakony és Göcsej, valamint
 • a Budapest és Pécs közötti Mecsek Intercity

vonatokat több kocsival indítja el a vasúttársaság.

Lehetőség szerint további kocsikat is forgalomba állítanak a tervezetten felül, ha az utasforgalom alakulása ezt megkívánja és a rendelkezésre álló járművek mennyisége ezt lehetővé teszi. Az Elvirán figyelhető az adott vonat ülőhely-foglaltsága a helyjegy eladások alapján, így az utasok választhatnak elegendő ülőhellyel közlekedő (intercity, Railjet xpress) vonatokat.

A Velencei-tó és a Balaton térségébe közlekedő vonatok kapacitását megnövelték

Déli pályaudvar–Székesfehérvár közötti Z30-as vonatok egy része három egységből álló Firttel közlekedik, a Kőbánya-Kispest–Székesfehérvár közötti G43-as vonatok egy része pedig Kissből áll. Mindezekkel többen utazhatnak és több kerékpár is szállítható. Kerékpáros utasoknak a Déli pályaudvarról 8:40-kor és 9:40-kor induló G30-as vonatokat ajánljuk, amelyek nagy kapacitású kerékpárszállító kocsikkal közlekednek.

Május 18-án és 19-én három egységgel közlekedik a Firt a Balaton partján a következő járatok esetében, így nagyobb kapacitást biztosítunk a Déli pályaudvarról Balatonszentgyörgye 8:05-kor és a Balatonszentgyörgyről 12:15-kor induló Déli->Parti Interrégió, 20-án pedig a Déli pályaudvarról 10:05-kor induló Déli->Parti Interrégió esetében.

A balatoni vonalakon május 13-án elindult az előszezoni menetrend, a vonatok sűrűbb közlekedéssel, nagyobb kapacitással, illetve a téli menetrendtől eltérő díjszabással közlekednek. Javasoljuk, hogy a pünkösdi hétvégén utazók tervezzék meg előre utazásukat, és vásárolják meg időben menetjegyeiket, mivel a kiemelt balatoni vonatok csak helyjegy váltásával vehetőek igénybe:

 • Budapest és Nagykanizsa között közlekedő Tópart IC vonatok
 • Budapest és Keszthely között közlekedő Balaton IC vonatok
 • Budapest és Tapolca között közlekedő Kék Hullám expresszvonatok
 • Helikon Interrégiók Pécs és Kaposvár között

A hétvégi időszakban zsúfolt Helikon Interrégiók helyett a MÁV

 • a Pécs és Keszthely közötti Fenyves expresszt,
 • a Győr és Keszthely közötti Tanúhegy expresszt, valamint
 • a Szombathely és Keszthely közötti Lesence expesszt

javasolja utazásra. Ezen vonatokon a helyjegy váltása kötelező, így az ülőhely garantált.

Május 22-éig a Savaria Intercityk Budapest–Szombathely és Budapest–Szombathely–Szentgotthárd között IC-szerelvények helyett Flirttel közlekednek a megszokotthoz képest valamelyest kisebb kapacitással, ezért a Savaria IC-kre érdemes minél előbb megváltani a jegyeket, helyjegyeket.

A Volánbusz helyi és helyközi autóbuszainak közlekedési rendje is változik

A háromnapos ünnep miatt a Volánbusz járatainak közlekedési rendje is módosul:

 • május 19-én, pünkösdvasárnap munkaszüneti napon,
 • 20-án, pünkösdhétfőn a hét első tanítási- és munkanapját megelőző munkaszüneti napon,
 • 21-én, kedden a hét első tanítási és munkanapján érvényes menetrend szerint

indulnak az autóbuszok.

A további részletek, valamint az áruházakat érintő járatok közlekedésének változásai a Volánbusz honlapján érhetők el.

A Volánbusz azt kéri utasaitól, hogy a kényelmetlenségek elkerülése érdekében utazásukat lehetőség szerint előre tervezzék meg a www.menetrendek.hu oldalon.

MÁV-HÉV

Pünkösdkor a munkaszüneti napi menetrend szerint járnak a HÉV-járatok, bizonyos vonalakon ritkábban. A részletes menetrendek elérhetők a BKK és a HÉV honlapján.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek