Négyszáz gépes flotta: elképesztő török tervek

iho/repülés   ·   2012.11.29. 16:00
cim

2020-ra megkétszerezné repülőgépei számát a török nemzeti légitársaság, és a Reuters szerint ehhez „innovatív” finanszírozási eszközöket vetne be. Banki körökből származó információk szerint a társaság a pénzintézetekkel különleges megoldásokról tárgyal.

A finanszírozási szükséglet első lépésben 3-500 millió dollár lenne, a megoldások a Reuters szerint a gépeket a légitársaságok tulajdonává tennék. Az ATW összeállításában a Turkish Airlines elnöke azonban 12 évre szóló lízingről beszél, és a társaság nem nyilatkozik a vásárlás értékéről.

A társaság flottabővítése jelenleg is folyik: mint arról beszámoltunk, múlt hónapban a Turkish 15 Boeing 777-es és 15 Airbus A330-as beszerzését véglegesítette, a 777-esekhez még plusz öt példányra szóló opcióval.

Az elmúlt hónapokban többször lehetett már hallani a török nemzeti légitársaság különlegesen nagy volumenű terjeszkedési terveiről, beleértve olyan óriásgépek vásárlását, mint az Airbus A380 és a Boeing 747-8i. Az is a Turkish jelentőségét növeli, hogy a német kancellár és a török miniszterelnök tárgyalásai nyomán nyilvánosságra került a Lufthansa-Turkish stratégiai partnerség terve.

Ugyanakkor a szakértők azt is jelezték, hogy a török légitársaság nagyvonalú terveihez egyelőre még hiányzik egy nagyon fontos tényező, a még csak tervezett új isztambuli repülőtér, a jelenlegi ugyanis sem a pluszgépeket, sem a megvásárlásra tervezett óriásokat nem tudja befogadni.

Kapcsolódó hírek