Nem mindenre megoldás a blokklánc

iho   ·   2019.04.03. 16:15
400px_blokklanc

Ha logisztikáról van szó, a blokklánc, vagyis egy olyan elosztott adatbázis, amely egy folyamatosan növekvő, adatblokkokból álló lista nyilvántartását végzi, a hamisítást és módosítást kizáró módon, segítheti a cégek és az iparágak fejlődését. Az ilyen rendszerek segítenek csökkenteni zsugorodást és a működési költségeket, miközben garantálják az érintett felek és adatok közötti kölcsönös bizalmat.

Klara Paardenkoopers szerint sok problémára megoldás a blokklánc, azonban nem mindenre

A fórumon Klara Paardenkoopers az elsők között említette a Gartners technológiai újításokat tartalmazó hype-ciklusát. Az olyan innovációkat, mint a blokklánc, mindenki minden problémára alkalmas megoldásnak tartja, azonban nem az, és amikor ez nyilvánvalóvá válik, a görbe lefelé indul el. Aztán persze ismét felfelé, de ekkor már fokozatosan az innováció tényleges megvalósítása felé. Paardenkoopers szerint a blokklánc közel áll ehhez a fázishoz.

A kutató a zárt magánblokkláncot például a mindenki számára nyitott BitCoin ellentéteként írta le. Szerinte a blokklánc közel sem olyan bonyolult, mint amilyenné gyakran válik. Alapvetően ez egy adattárolásra szolgáló rendszer. Nem vesz részt benne központi hatóság, megakadályozva azt, hogy a rendszert csak egyetlen helyről meg lehessen sérteni. A módosításhoz hozzáféréssel kell bírni az érintett számítógépek többségén, ami gyakorlatilag lehetetlen. A blokklánc ezáltal biztonságban tartja az adatokat.

Sok mindenre lehet megoldás a blokklánc, de nem mindenre, és ez potenciálisan meg fogja változtatni a helyzetet. Az összes olyan adat átviteléhez, melyhez most még központi kormány és közvetítők vagy harmadik felek szükségesek, a jövőben nem kellenek majd ezek a szereplők. A blokklánc használatával az iparágak potenciálisan saját maguk gondoskodhatnak az adatok átviteléről. A rendszereknek azonban még meg kell tanulniuk az emberi értelem kezelését, de ezt is el tudják majd sajátítani.

Paardenkoopers elmondta, a blokklánc-rendszerek használata számos előnnyel bír: például csökkennek a költségek és a kockázatok, továbbá nő a sebesség, a megbízhatóság, a fenntarthatóság és a rugalmasság. A cégeknek egyszerű a blokkláncot választani, mivel az jól cseng, és ettől modernnek és korszerűnek tűnnek. A valóságban azonban ezek a rendszerek leginkább a kockázatokat csökkentik és az adatok átvitelének megbízhatóságát növelik, a többi előny közül viszont a rugalmasság a legkevésbé elért eredmény.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek