Nemigen fog repülni már a Sólyom

iho   ·   2014.08.06. 11:03
cim2

Nemigen lesz ebből már légitársaság – ez a jóslata a Népszabadság szakírójának azután, hogy megszerezte a társaság néhány napja leadott üzleti beszámolóját, eszerint a Sólyom Hungarian Airways Kft. hatalmas, 229 milliós veszteséget halmozott fel. Tavaly14,9 millió forint árbevételre sikerült szert tennie, 2012-ben még mint évvel korábban még Avicraft kisgépes üzemeltető 23,8 millió forintot tudott bevételként elkönyvelni. 1,3 millió forint egyéb bevétel mellett azonban személyi költségekre hatvanmillió forintot fordított a társaság, amelynek tavaly októberben még hetven főnél is nagyobb személyi állomány bérét kellett volna kifizetnie. Az alapító tulajdonos, Lucsik János a lapnak elmondta: március és június között a tavaly felhalmozott bértartozásuk hetven százalékát már kifizették, vagyis harminc százalékkal még adósak.

Az anyagjellegű ráfordítások sorában 79 millió forint kiadás szerepel, míg a járulékokéban 14,4 millió. Ezzel kapcsolatban az ügyvezető elmondta: továbbra is zajlik a Sólyommal szembeni, tavaly októberben indult adóvégrehajtás, az 55 milliós adó- és járuléktartozást 24 millióra szorították le.

A 229 milliós mérleg szerinti veszteség mellett a beszámoló tartalmaz egy százmilliós sort céltartalék címén, ám mindennek ellenére 222 milliós negatív saját tőkéről számol be a vállalat. Ez teljes egészében a Sólyom Holding által biztosított tagi kölcsön mértékével egyezik meg – fogalmazott az ügyvezető és alapító tulajdonos, aki megismételte korábbi véleményét, miszerint azt nem tudja garantálni, hogy a Sólyom valaha is repülni fog, a felhalmozott tartozások kifizetését viszont igen.

Ami a légitársaság beindítását illeti, a lap szerint ez csak álom maradhat. Az engedélyeztetési folyamatnak ugyanis része a cég pénzügyi helyzetének az átvilágítása, negatív saját tőkével viszont esély sincs átmenni a vizsgán.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek