Nemsokára átmehetünk Kübekházánál Románia felé is

MTI/iho   ·   2024.04.25. 17:15
00_obeba

Jóváhagyta a román kormány a szerb–magyar–román hármas határnál található Kübekháza–Óbéba közúti határátkelő megnyitásáról szóló határozatot.

A döntést Temesváron megrendezett, bánsági regionális projektekkel foglalkozó kihelyezett ülésén hozta meg a kabinet. A kormányhatározat értelmében a – korábban több ízben ideiglenesen megnyitott – határátkelőt gyalogosan, személygépkocsival, vagy 3,5 tonnánál nem nagyobb áruszállító járművekkel vehetik majd igénybe az utasok, közép-európai idő szerint 7–19 óra között.

A határátkelőt a határellenőrzéshez szükséges infrastruktúra előkészítése és a közművesítés után nyitják meg. A kormányhatározat lehetővé teszi, hogy később bővítsék a nyitvatartási időt és a teherforgalom súlykorlátját 7,5 tonnára emeljék.

A magyar–román–szerb hármas határnál – a Triplex Confinium határkőnél – több ízben szerveztek korábban néhány napos ideiglenes határnyitást az utóbbi két évtizedben a Duna–Maros–Körös–Tisza Eurorégióban részt vevő önkormányzatok.

A magyarországi Kübekháza és a szerbiai Rábé között már 2019-ben megnyílt az állandó határátkelőhely. A Kübekháza–Óbéba határátkelő megnyitását a romániai belpolitikai súrlódások hátráltatták. 2020-ban az akkor ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) három Temes megyei képviselője, valamint a szerb kisebbség parlamenti képviselője kezdeményezésére a parlament külön törvényt is elfogadott a határnyitás sürgetése érdekében, a jogszabály ellen azonban a – PSD-t abban az időszakban magyarellenes szólamokkal támadó, „Erdély áruba bocsátásával” vádoló – Klaus Iohannis államfő alkotmányossági óvást emelt.

A taláros testület 2020 szeptemberében megakadályozta a Kübekháza–Óbéba határátkelőről szóló törvény kihirdetését arra hivatkozva, hogy határátkelőkről nem a parlamentnek, hanem a kormánynak kell egyeztetnie a külföldi partnerekkel.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek