Nincs gáz, nincs áram, nincs metró

MTI/iho   ·   2014.09.05. 07:55
cairo_metro_0

Az al-Maszri al-Jóm című napilap internetes oldalán csütörtökön arról adott hírt, a reggeli csúcsforgalomban az agglomerációval együtt több mint negyvenmilliós főváros három metróvonala közül a hármason részben, az egyesen pedig teljesen leállt a közlekedés. A kocsik majd egy óra múlva újra elindultak ugyan, de Kairó számos negyedében nem állt helyre az áramellátás.

A villamosipari és energiaügyi minisztérium szóvivője szerint az incidenst karbantartási munkálatok okozták, amelyek során egyes környékeken megpróbálták átcsoportosítani az energiaterhelést. A kimaradás áldozatává vált a több kereskedelmi csatornának is otthont adó el-gízai médianegyed is. A CBC EXTRA műholdas csatorna bemondójára éppen akkor borult sötétség, amikor az áramszünetről számolt be.

A metró nélkül gyakorlatilag összeomlik a tömegközlekedés Egyiptom fővárosában (fotó: Guardian)

Felső-Egyiptomban csütörtök reggel öt tartományában állt le az áramszolgáltatás, amelyet többszöri próbálkozásra sem sikerült újraindítani. A régió ellátásáért felelős állami cég igazgatója, Alá Abdel-Azíz úgy nyilatkozott, hogy a kimaradás okára továbbra is keresik a választ az illetékesek. Az áramszünet miatt el-Gíza és Kairó egyes részeiben a vízellátás is megszűnt – jelentette honlapján az al-Ahrám című napilap.

Egyiptom lakosságának jelenleg napi öt-hat, esetenként akár kétórás áramszünettel kell számolnia. Csütörtökön azok is pórul jártak, akiket eddig nem érintettek a kimaradások, mert házuk olyan hálózathoz csatlakozik, amely fontosabb intézményeket, illetve magas rangú tisztségviselőket lát el árammal. Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnök a közös teherviselés nevében pár hete felszólította az illetékeseket, hogy ne tegyenek kivételt vele sem, és szükség esetén kapcsolják le otthonának áramellátását.

Az ország erőművei földgázalapúak. Az áramellátás rendszeres megszakítása egyebek mellett az energiahordozó krónikus hiányából, illetve a hajtóművek és a vezetékhálózat elöregedéséből fakad. Kormányképviselők ezenkívül gyakran hivatkoznak az országban működő terrorcsoportok szabotázsakcióira. Pokolgépes támadások az elmúlt másfél hónapban több mint háromszáz villanypóznát tettek használhatatlanná – jelentette korábban Ibráhim Mahláb kormányfő.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek