Nőtt a MÁV hálózati díjbevétele

iho   ·   2016.03.09. 08:47

A Magyarországon vonatokat közlekedtető negyvenhárom cég (2014-ben még csak harminckilenc volt) szállítási teljesítménye 39 milliárd bruttótonna kilométer volt 2015-ben, ezzel öt százalékkal, 44 milliárd forintra nőtt a MÁV alapszolgáltatási díjbevétele.

A vasúti fuvarozók az általuk megrendelt infrastruktúráért, azaz a nyílt vasútvonalak használatáért, a jelző- és biztosítóberendezési szolgáltatásokért, a forgalom megszervezéséért, járulákos szolgáltatásként a megállásra igénybe vett állomásokért, a felsővezeték-hálózat vagy az üzemanyagkutak igénybevételéért, a mozdony- és kocsitárolásért is fizetnek. A járulékos díjakból negyvenmilliárd, a kiegészítő szolgáltatásokból is több mint hétmilliárd forintos bevétel keletkezett.

A hálózathozzáférési bevételt csökkentette egy mintegy háromszázmillióra rúgó visszatérítés: a MÁV ezzel a teljesítményösztönző elemmel ösztönzi a vasútvállalatokat a menetvonalak minél korábbi megrendelésére, de támogatják azokat a cégeket is, amelyek közút helyett a vasutat választják áruik szállítására. Húsz százalékkal növekedett a közepes és kisebb vállalkozások bruttótonna kilométer teljesítménye is, ennek versenynövelő hatása kétségtelen.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek