Őrizetbe vették a Greenpeace-akció résztvevőit

MTI/iho   ·   2013.09.25. 12:51

Vlagyimir Markin, az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság szóvivője elmondta, hogy a Pecsora-öbölben található Prirazlomnaja orosz olajfúró torony megtámadásával gyanúsított harminc ember közül egyelőre négy orosz állampolgárt hallgattak ki a nyomozók. A többieket, akik külföldiek, tolmács és ügyvéd híján még nem kérdezték ki. A Greenpeace úgy tájékoztatott, hogy aktivistáikat és a hajó személyzetét negyvennyolc órára vették őrizetbe, és a Murmanszki terület különböző településein helyezték el a fogdákban őket. A harmincból azonban csak tizenhét ember hollétéről tudnak.

A jégtörőn tizenkilenc ország állampolgárai tartózkodtak. Az orosz hatóságok egyelőre nem engedélyezték az érintett országok Murmanszkba érkezett diplomatáinak, hogy találkozzanak az őrizetbe vett külföldiekkel.

A környezetvédők múlt szerdán a Barents-tengeri orosz kőolaj-kitermelés ellen tiltakoztak. Néhányan megpróbáltak felmászni a Gazprom orosz állami gázcég olajfúró platformjára, de a határőrség ezt figyelmeztető lövésekkel megakadályozta. A hatóságok feltartóztatták az őket szállító Arctic Sunrise jégtörőt, és Murmanszkba kísérték.
Szerdán az orosz államfő is megszólalt a Greenpeace-aktivisták akciójával kapcsolatosan. Vlagyimir Putyin az Északi-sarkvidékhez közeli orosz Szalehard városban az Arktisz a párbeszéd területe címmel rendezett nemzetközi tanácskozáson azt mondta, hogy nem ismeri a részleteket, de teljesen nyilvánvaló, hogy a környezetvédők nem minősülnek kalózoknak, ugyanakkor formálisan megpróbálták elfoglalni az olajfúró tornyot. Szerinte emberek élete és épsége volt veszélyben. „Talán az ilyen pr-akciók megérik a lehetséges súlyos következményeket?” – kérdezte az orosz elnök.

Az orosz törvények szerint akár tizenöt év szabadságvesztésre is ítélhetik a környezetvédőket.

Vlagyimir Putyin közölte, hogy a Greenpeace aktivistái megsértették a nemzetközi jogot, ugyanakkor párbeszédre szólította fel a nemzetközi környezetvédő szervezetet. Azt mondta: „Jobb lenne, ha a Greenpeace képviselői itt ülnének ebben a teremben és elmondanák véleményüket az általunk megvitatott problémáról, kifejtenék aggodalmukat, hiszen senki sem határolódik el ettől, (...) szándékunkban áll megvitatni az összes problémát.”

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek