Pörög a hazai használtautó-piac: először lépte át a havi nyolcvanezret a gazdát cserélő személyautók száma

MTI/iho   ·   2024.05.23. 10:00

A DataHouse előzetes, becsült adatai szerint áprilisban körülbelül 80 ezer 900 személygépkocsi cserélt gazdát, 21 százalékkal több, mint egy évvel korábban, átadva a múltnak az eddigi 76 ezres havi rekordértéket.

Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója elmondta: az elmúlt évben jobbára 70 ezer körül mozgott, februárban és márciusban is rendre 75 ezer fölött járt a használt személyautók havi adásvétele, az év elejétől látványos emelkedést produkált a belföldi piac.

Egyes használtautó-szegmensekben a tavalyi áreséseket továbbra sem követte gyors visszapattanás. Az év első négy hónapjában tíz százalékkal több új autót értékesítettek, és közel négy százalékkal több importált használt autót hoztak be, ami a lecserélt járművek piacra kerülésével szintén pótlólagos impulzust adott a belföldi használtautó-piacnak.

Az előző egy–két évben sokan halasztották el vásárlásaikat a megugró használtautó-árak és a reálbércsökkenés miatt, ezek a tranzakciók is részben most realizálódnak. Emiatt elsősorban a tervezettnél tovább használt autók kerülnek nagyobb számban a piacra. A forgalom a korábbiaknál idősebb és olcsóbb járművek felé tolódott el, vagyis egyelőre a piac alsó szegmense pörgeti a piacot.

A JóAutók.hu szerint az év eleji lendület fényében egyre nagyobb esély látszik arra, hogy 2024 egészében az éves rekord is megdőljön – az eddigi csúcsértéket 2022-ben, 825 ezer személyautó adásvételével érte el a használtautó-piac.

A magyarországi használtautó-piacon leggyakrabban alsó-középkategóriás személyautók, illetve kisautók cserélnek gazdát, előbbieknek 29, utóbbiaknak 21 százalék volt az aránya az első négy hónapban. Az alsóközépkategória legnépszerűbb modelljei az Opel Astra (5,2 százalék), a Ford Focus (2,9 százalék) és a Volkswagen Golf (2,6 százalék). A kisautók listáját magasan a Suzuki Swift (4,0 százalék) vezeti, amelyet az Opel Corsa (2,0 százalék) és a Volkswagen Polo (1,5 százalék) követnek. A leggyakoribb modellek között a felső-középkategória a Volkswagen Passattal (2,8 százalék), a Skoda Octaviával (2,6 százalék) és a BMW 3-as szériával (2,2 százalék) képviselteti magát.

Az elemzés kitért arra is, hogy miközben a használtautó-piacon 2024 első négy hónapjában gazdát cserélő 305 ezer 800 személyautó 14,4 százalékkal több, mint az előző év hasonló időszakában regisztrált 267 ezer 200, az importált használt autók száma ugyanebben a periódusban 36 ezer 100 volt, ami 3,4 százalékkal múlja felül az egy évvel korábban mért 34 ezer 900-at.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közút Automobil

Régi idők Forma-1-e a Balaton partján

Harmati Marcell   ·   2024.06.09. 14:10

A népszerű olasz sportautómárka, a Ferrari, tesztelési lehetőséget hirdetett a Balatonfőkajár határában a közelmúltban felépített versenypályán, a Balaton Park Circuit-en. A háromnapos eseményen három, korábbi F-1-es Ferrari körözött az aszfalton.