Prologis: szuper számok 2018-ból

iho.hu   ·   2019.01.27. 18:45
prologis_bratislava0

A vállalat 205 ezer 59 négyzetméternyi területre kötött új bérleti szerződést és 385 ezer 501 négyzetméternyi bérleti szerződést hosszabbított meg. 2018-ban a bérleti szerződések összesen 3 millió 60 ezer négyzetmétert tettek ki – ez egyébként várt csökkenés volt.

Kiemelkedő új bérleti szerződések a negyedik negyedévben:

  • 20 ezer 150 négyzetméter a Maurice Ward Groupnak a Prologis Park Pilsen II területén Csehországban,
  • 25 ezer 707 négyzetméter az ID Logistics-nek a Prologis Park Clesud területén Franciaországban,
  • 21 ezer 869 négyzetméter a Transport International Transmecnek Franciaországban,
  • 15 ezer 986 négyzetméter a Picnicnek a Prologis Park Eemhaven területén Hollandiában,
  • 10 ezer 339 négyzetméter egy autóipari óriásnak a Prologis Park Munich Neufahrn területén Németországban.

– Mostani portfóliónk minden eddiginél erősebb – mondja Ben Bannatyne, a Prologis Europe elnöke. – A kereslet egészséges, többéves értékesítési programunkat a tervezettnél előbb sikerült lezárnunk, az ebből befolyó összegből pedig újabb fejlesztéseket indítottunk. A továbbiakban a bérleti díjak emelkedéséből, valamint a vállalatunk méretéből fakadó számtalan előnyt hasznosítjuk, ennek részeként ügyfeleink kiszolgálása, problémás ügyeik megoldása kiemelt figyelmet kap, hogy kapcsolatunkat még szorosabbra fűzzük velük.

Tőkebevonás

A vállalat a negyedik negyedévben tizenkét, összesen 287 ezer 783 négyzetméternyi fejlesztést indított el Csehországban, Franciaországban, Olaszországban, Hollandiában, Szlovákiában és az Egyesült Királyság területén, amelyek 31,1 százaléka build-to-suit, 68,9 százaléka spekulatív jellegű volt.

Prologis Park Pozsonyban

2018-ban a Prologis tizenöt build-to-suit és huszonkét spekulatív projektet indított el, összesen 918 ezer 76 négyzetméteren, amelynek 47,6 százalékát már előzetesen bérbeadták. A negyedév megkezdett fejlesztései között a következőket említik:

  • 49 ezer 700 négyzetméter spekulatív fejlesztés a Prologis Park Dirft III területén az Egyesült Királyságban,
  • 39 ezer 400 négyzetméter spekulatív fejlesztés a Prologis Park Brno területén Csehországban,
  • 30 ezer 176 négyzetméter BTS bővítés a Prologis Park Tilburg területén Hollandiában,
  • 22 ezer 84 négyzetméter spekulatív fejlesztés a Prologis Park Siziano területén Olaszországban.

– A negyedik negyedévet az egészséges kínálat és az azonnali, erős kereslet összhangja jellemezte. Mindez a továbbra is alacsony üresedési rátával együtt a spekulatív épületek számának rendszerezetettebb növekedését eredményezte – jegyezte meg Ben Bannatyne. – A piaci feltételek továbbra is kedvezőek, a változatos és széles körű kereslet pedig kiegyensúlyozott kínálattal egészül ki. A nettó működési bevétel nagysága szerint a német, holland, cseh, olasz, spanyol, magyar és svéd piacok tekinthetők a legerősebbeknek.

További tevékenység

A Prologis hat, összesen 105 ezer 367 négyzetméternyi épületet vásárolt Hollandiában, Spanyolországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban, valamint hat, összesen 218 ezer 323 négyzetméter alapterületű telket Csehországban, Franciaországban, Olaszországban és Hollandiában. A vállalat 2018-ban összesen 157 ezer 663 négyzetméternyi épületet és 1 millió 700 ezer négyzetméternyi telket vásárolt. A Prologis ötvenhét, összesen 1 millió 60 ezer négyzetméternyi épületet értékesített Németországban, Franciaországban, Magyarországon, Olaszországban, Hollandiában és Spanyolországban, továbbá kilenc, összesen 780 ezer 698 négyzetméter alapterületű telket adott el Franciaországban, Olaszországban, Magyarországon és Lengyelországban. 2018-ban összesen 1 millió 750 ezer négyzetméternyi épület értékesítése és 1 millió 380 ezer négyzetméternyi telek eladása valósult meg.

A negyedév végén a vállalat konszolidált alapon vagy konszolidálatlan vegyesvállalatokon keresztül összesen 16 millió 300 ezer négyzetméter ingatlant és fejlesztési projektet birtokolt részben vagy egészben Európában.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek