Repülőtér távirányítással

iho   ·   2014.07.01. 07:45
saab_rtc_cim

Miközben a HungaroControl irányítói hétszáz kilométer távolságból bonyolítják Koszovó magaslégterének forgalmát, addig a Saab száz kilométeres távolságból kialakított toronyirányító rendszerre kapott hatósági engedélyt. Az első repülőtér, amelynek forgalmát távolról felügyelik, Örnsköldsvik, az irányítóközpont Sundsvallban települt.

A gizmag.com beszámolója szerint a Saab Remote Tower System egyrészt az ellenőrzött leszállópálya berendezéseiből áll, nagy felbontóképességű és zoomolható kamerákkal, mikrofonokkal, jelzőfényekkel, meteorológiai érzékelőkkel.

A pályán összegyűjtött információs csomag másrészt az onnan bármekkora távolságban lévő irányítóközpontba fut be, ahol hagyományos módon történhet a gépek fel- és leszállásának ellenőrzése, engedélyezése, a gurulások vezérlése. A távoli központ 360 fokos LCD-képernyőkkel van felszerelve – mindez egyébként erősen emlékezteti az embert ugyancsak a HungaroControl központjában látható toronyszimulátorra...

Az RTC két távoli repülőtér forgalmának ellenőrzésére kapott hatósági engedélyt, a tényleges üzemelés idén ősszel kezdődik.  A rendszer kisebb repülőterek egész hálózatának egyidejű irányítását teszi lehetővé egy központból, és ez tulajdonképp az illető repülőterek túlélését is jelentheti, ha helyben nincs pénz torony építésére, az irányítás fenntartására. A szenzoros rendszer pedig, ha szükséges, leszerelhető és más repülőtéren felállítható.

A svédek rendszerét Ausztráliában és Norvégiában is tesztelik. Svédország második legnagyobb repülőterén, Landvetter légikikötőjében ugyanezt a rendszert némiképp más feladattal akarják üzembe helyezni, valamiféle probléma vagy rendkívüli helyzet esetében tartalék irányító központként használják a távirányítást, amelynek révén ilyen esetekben sem kell lezárni a repteret, vagy részlegesen leállítani a forgalmat.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.