Ritkítják a buszjáratokat Sopronban

iho/közút   ·   2012.04.24. 10:03

A soproni önkormányzat, valamint a Kisalföld Volán Zrt. tavaly nem tudott megegyezni az idei helyi személyszállítás feltételeiről, így a szükséges szerződést sem kötötték meg. A buszok azért nem álltak le, mert a városnak joga van legfeljebb egy évig elrendelni a szolgáltatás fenntartását. Ez meg is történt – írja a Kisalföld.hu.

A nézeteltérés abból adódott, hogy a Kisalföld Volán szerint csak tavaly 100 millió forintos vesztesége keletkezett. A helyi önkormányzat pedig azt mondta, hogy amennyiben jogos is ez a követelés, akkor ez nem hozzájuk tartozik.

Az elmúlt időszakban több egyeztetés is történt, ennek eredményéről tárgyal majd a város képviselő testülete az április 26-i közgyűlésén. Az erről szóló napirendi pontban szerepelnek a megkötendő új szerződés részletei. Ebből néhány pont az utasokat közvetlenül is érinti.

A határozati javaslat szerint 2012. május 1. és 2013. december 31-e között a helyi személyszállítást a Kisalföld Volán végzi. Június elsejétől 6,3 százalékos tarifaemelés lesz, amelyet 40 millió forintos normatív állami, valamint 80 millió forintos önkormányzati támogatás egészít ki. A kibocsátott kilométer teljesítményt pedig 15 százalékkal csökkentik. Mindezek ahhoz szükségesek, hogy finanszírozni tudják a helyi közlekedést.

A már említett tavalyi 110 millió forintos veszteséget Sopron városa 2013. év végéig, hét részletben egyenlíti ki.

Kapcsolódó hírek