Segítség a levegőből, tájkép tájfun után

iho   ·   2013.11.16. 11:00
cim

Élelmiszer, víz és gyógyszer, meg a segélycsapatok: most még szinte minden a levegőben érkezik a katasztrófa helyszínére és a menekítés is légi úton zajlik

Szomorú alkalom, de alkalom a különféle gépek, típusok felvonultatására: a szupertájfun után megindult a segélyszállítmányok áradata a Fülöp-szigetekre, és a szállítmányok javarésze légi úton érkezik a katasztrófa helyszínére, mert a vihar tönkretette a legkeményebb csapást elszenvedett térség kikötőit is. Természetesen a Fülöp-szigetek összes mozgósítható szállítógépe a katasztrófa helyszínén dolgozik: az iszonyatos káosz és a fosztogatások megállítására csapatokat is kellett szállítania a Herculeseknek, de a gépek az amerikai C-130-asokkal együtt túlélőket is evakuáltak. Fontos feladat jutott a katasztrófa következményeinek felmérésében az amerikai P-3 Orion tengerészeti felderítőknek.

Tájfun utáni tájkép egy P-3-as pilótafülkéjéből

A brit miniszterelnök utasítására a Fülöp-szigetek felé tart az HMS Illustrious helikopterhordozó. A RAF két C-17-ese indult el Angliából mentőfelszereléssel és segélyanyagokkal. Az amerikai légierő C-130-asai mellett a George Washington (CVN-73) hordozó helikopterei is együttműködnek a manilai hatóságok gépeivel, 15-16 pontra hordják szét a szükséges élelmiszert, sőt, részt vesznek a munkában az okinawai tengerészgyalogoisok MV-22-es billenőrotoros gépei is. Kanada három Griffon helikoptert küld a térségbe.

a Volga-Dnepr Il-76-osa a térségben marad

A Volga-Dnepr légitársaság Il-76TD típusú szállítógépét Dániában és Svédországba töltötték meg, a fedélzetén mentőegységek voltak, valamint sátrak, és a katasztrófaelhárítók járművei. A Volga-Dnepr egyik főnöke szerint a cég gépe a régióból további szállítmányokkal vesz részt a segítségben, sok felkérés futott be hozzájuk, Japánból Szingapúrból.

A UPS támogatása részben szállításban és technikai szakértelemben realizálódik, pénzt a cégtől közvetlenül az UNICEF és az ENSZ Élelmezési Világprogramja kap.

Segélyszállítmányt pakolnak a BA Jumbójára

A Philippine Airlines nyolc orvosi csoportot vitt a helyszínre, összesen hetven orvost és ápolót, de a gépen volt bőven kritikusan fontos gyógyszerekből és felszerelésekből is, és amire sajnos nagy szükség van: hullazsákokból. A gyógyászati eszközöket Tacloban városának egyetlen működő kórházába irányítják.

A British Airways egyik cargo-747-ese fedélzetén ugyancsak első menetben a mentőegységek és a felszerelésük, köztük terepjárók, generátorok, sátrak, elektromos berendezések utaztak.

A helyi fegyveres erők katonája segíti ki az amerikai tengerészgyalogság Herculeséből a kimenekített családot

A Deutsche Post DHL egy gyűjtő-elosztó raktárral segít, ahol rendezett körülmények között lehet a szállítmányokat kezelni. A cég Katasztrófaelhárítási Csoportja Cebu repülőterén működik. Az ő feladatuk, hogy sikerüljön fenntartani a repülőtér folyamatos és hatékony működését: mint más katasztrófák idején, most is bebizonyosodott, hogy a légszállítmányok gyors fogadása kulcsfontosságú a túlélők ellátásában és a helyreállításban, ehhez nagyon komoly logisztikai és reptérkezelési szaktudás szükséges.

Kulcsfeladata van a helikoptereknek: egy Huey a helyi légierő állományából...

Az Airbus egyik A340-es tesztgépe 28 katasztrófavédelmi és logisztikai szakemberrel valamint harminc tonna élelemmel és egy víztisztító berendezéssel indult el Lyonból a Fülöp-szigetek felé. A Philippine Airlines most átadásra került vadonatúj A321-esét pedig 11 tonnányi segítséggel indították el Hamburgból. A Saudia Cargo egy nemzetközi segélyszervezet szállítmányával már megérkezett, a Lufthansa ezután küldi egy MD-11-esét 55 tonnányi segítséggel. A víztisztítókat és más felszereléseket egy német segélyszervezet küldi, a társaság ingyen vállalta a szállítást.

...és az egyik elosztóhely felé függő teherrel startoló amerikai MH-60-as

A Haiyan tájfun sújtotta területeken élő gyermekeknek szervez fedélzeti gyűjtést Európa első számú légi közlekedési hálózata. A légitársaság és az UNICEF a Change for Good elnevezésű kampányának keretein belül heti 7000 járaton kérik az utasokat, adakozzanak a körülbelül 4 millió gyermek megsegítésére, akik a katasztrófa miatt kerültek nehéz helyzetbe.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek