SnapXit: ablaktörő bütyök a biztonságos menekülésért

Kiss Bertalan   ·   2021.03.14. 15:00
2KBnCyFUtAPfzBPwZHzwjMHjRhJxJoWlCAm0nsG1

Idehaza még nem találkoztunk ezzel az új, egyszerű és ötletes megoldással, amely a megszokott, ablaktörő kalapácsokat hivatott kiváltani. Olcsóbb és egyszerűbb megoldás, mindig kéznél van az üvegfelületen, nem kell keresni és valószínű lopkodni sem fogják, csak azért, hogy legyen.

Előnyök és hátrányok
  • Öntapadó,
  • utólag is könnyedén, kevesebb, mint fél perc alatt felhelyezhető,
  • mindenféle szerszám használata és furás, csavarozás nélkül.

Jól láthatók, mivel az üvegfelületen vannak, a minimális méret 700×500 milliméter.

Nemcsak autóbuszok, villamosok, de motorvonatok, személyvagonok vagy séta- és komphajók ablakaira, sőt munkagépfülkék vagy akár várótermek üvegfelületein is elhelyezhetők, amennyiben azok edzett biztonsági üvegezésűek és töréskor nem okoznak sérülést. Járműipari üvegeknél négy milliméter, míg építészeti üvegeknél tizenkét milliméter vastagságig alkalmazható. Braille írásjelekkel szintén feliratozható. Hátránya, hogy domború szélvédők, többrétegű ragasztott üvegezés esetén nem alkalmazható.

Így működik

Az üvegfelület megtisztítása, zsírtalanítása után felragasztjuk a mögöttes, fluoreszkáló, szabványos vészkijáratot jelölő címkét és a kör alakú kivágásba helyezzük a bütyök mágneskorong részét, amely szintén öntapadó. Majd beledugjuk az acélgyűrűt, amelyen a gépek vészleállítójához hasonló, nagy piros műanyag gomb találtható. Ezt a mágnes tartja helyén, de még be kell illeszteni egy biztonsági távtartó szalagot a kettő közé, nehogy véletlen nyomás vagy kisebb ütés (akaratlan nekitámaszkodás) véletlenszerű ablaktörést okozzon és a járműnek soron kívül a garázsba kelljen mennie, üvegpótlásra.

Vész esetén a biztonsági szalagot ki kell tépni, majd a bütyökre (még hivatalos magyar neve nincs – a szerk.) tenyérrel vagy kéz éllel rá kell ütni és az acélgyűrű kitöri az üveget. A műveletre már egy 12 éves gyerek is képes. Az új megoldást már tizenhét országban alkalmazzák és megfelel, az UN ECE R107, FMVSS217 és ADR 44 előírásokban foglaltaknak is.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek