Struktúra-átalakítás a Gebrüder Weiss Kft.-nél

iho   ·   2021.05.05. 15:00
gebruderweiss

A harminc éve alapított vállalat 2020-ban megduplázta eredményét, idén pedig megkezdi történetének legátfogóbb fejlesztési programját.

Június elején Zalaegerszegen és Pécsett megkezdi működését a vállalat két új, egyenként 2500 négyzetméter területű telephelye. Ezzel a Gebrüder Weiss Kft. (GW) hat egyenrangú, önálló menedzsmenttel és döntési jogkörrel felruházott régióra osztja magyarországi hálózatát és megteremti az egy kézben lévő országos lefedettséget – jelentette be sajtótájékoztatón Varga Bálint, a Kft. ügyvezető igazgatója. Mindegyik telephely a GW teljes szolgáltatási palettáját nyújtja azonosan magas színvonalon ügyfelei részére. Az átalakítás részeként az év utolsó napjaiban a jelenleg Hajdúdorogon működő telephely Polgáron kap a korábbinál háromszor nagyobb területen korszerű feltételeket. Vecsésen, Biatorbágyon, Mosonmagyaróváron változatlan a kiszolgálás.

Milliárdos beruházások

Thomas Schauer, a GW délkelet-európai régiójának vezetője a magyarországi fejlesztéseket ismertetve elmondta, hogy a cég Győrben kétmilliárdos beruházással saját tulajdonú logisztikai raktár építését határozta el, Dunaharasztiban pedig tízmilliárd forintos költséggel hamarosan megkezdődik a meglévő 23 ezer négyzetméter raktáregyüttes mellett felépülő újabb 22 ezer négyzetméter területű csarnok és irodakomplexum építése. Rámutatott: az új telephelyek és az induló beruházások a társaság harmincéves történetének legátfogóbb fejlesztési programját képviselik.

A GW Kft. értékesítési árbevétele 2020-ban meghaladta a 19,2 milliárd forintot, ami öt százalékkal túlszárnyalta a 2019-es forgalmat. A társaság eredménye 2020-ban meghaladta az egymilliárd forintot, ami csaknem duplája a 2019-es 598 millió forintnak, és mintegy ötszöröse a tíz évvel ezelőtti, 228 millió forintos teljesítménynek. A nyereséget a cég a foglalkoztatotti létszám tizenöt százalékos növelése és a működési költségek jelentős csökkentése mellett érte el.

A házhozszállítás piacvezetője

A GW Kft. a gazdasági visszaesés nyertese a logisztika területén. A küldeményszám 2019-hez képest tizenkét százalékos növekedéssel elérte az 1,3 milliót, amin belül a házhoz szállítási üzletág nyolcvan százalékos növekedést ért el. A háztartási disztribúció 230 ezer küldeményével a GW Kft. a 31,5 kilogrammnál nagyobb tömegű termékek terítési piacának vezetőjévé vált.

Harminc év töretlen fejlődés

A GW az elmúlt harminc évben csaknem tízmilliárd forint értékben hajtott végre beruházásokat Magyarországon. A rendszerváltással szinte egy időben alapított leányvállalatot Hungaroweiss néven, a konszern történetében hazánk volt az első, nem német anyanyelvű ország, ahová a nemzetközi vállalat terjeszkedett. A beruházások sorában a GW 1995-ben légi- és tengeri irodát nyitott Vecsésen. 2002-ben létesítette logisztikai terminálját Dunaharasztiban, ahol jelenleg 23 ezer négyzetméter raktárterülettel rendelkezik. 2005-ben felvette a Gebrüder Weiss nevet, majd 2008-ban Hajdúdorogon, 2011-ben Mosonmagyaróváron, 2013-ban Győrben, 2014-ben Biatorbágyon nyitott telephelyeket.

Történetének legátfogóbb fejlesztési programját kezdi meg a Gebrüder Weiss Kft. (képek forrása: Gebrüder Weiss)

A kft. szeptemberben duális képzési programot indít, amelynek keretében hazai telephelyein szakmai gyakorlati ismeretekbe avatja be a logisztikai pályára készülő fiatalokat.

A terjeszkedés nem áll meg: Jürgen Bauer, a GW Igazgatóságának tagja emlékeztetett arra, hogy a konszern az elmúlt évekhez hasonlóan továbbra is növekedési pályán van és 2020-ban 3,7 százalékos árbevétel-növekedést ért el. Folytatta nemzetközi jelenlétének kibővítését: a légi és tengeri szállítmányozási szegmensben tovább növelte németországi telephelyeinek számát, piacra lépett Lengyelországban, Dél-Koreában, Malajziában, Ausztráliában és Új-Zélandon.

Elektromos járműflotta, digitalizáció

A Gebrüder Weiss konszern évente tíz százalékkal tervezi csökkenteni szén-dioxid-kibocsátását, 2030-ra pedig saját infrastruktúrájával szén-dioxid-semlegessé szeretne válni. Varga Bálint bejelentette, hogy a vállalat Magyarországon állítja fel első nulla emissziós city-logisztikai feladatokra optimalizált teherautó flottáját. Az első tucatnyi elektromos meghajtású furgon a jövő év elején Budapest, Győr, Pécs, Zalaegerszeg és Szeged belvárosában megkezdi a károsanyag kibocsátás mentes házhoz szállítást.

Jürgen Bauer a társaság digitalizációs fejlesztése mérföldköveként ismertette a 2020-ban bevezetett myGW online ügyfélportált, amely egyszerű, gyors és közvetlen hozzáférést biztosít a Gebrüder Weiss valamennyi szolgáltatásához és valós idejű információkat nyújt a szállítási és logisztikai megbízásokról. Az alkalmazás jelenleg Ausztriában, Magyarországon Németországban, Svájcban, Csehországban és Szlovákiában érhető el.

A több mint 7400 dolgozójával, százhetven saját telephelyével és 2020-ban elért 1,77 milliárd eurós árbevételével Európa vezető szállítmányozási és logisztikai vállalatai közé tartozik a Gebrüder Weiss. Az ausztriai, lauterachi székhelyű Gebrüder Weiss Holding AG fő tevékenységi területei – a közúti, légi és tengeri szállítmányozás, valamint a logisztika – mellett egy sor különböző specializált, egyedi iparági megoldást is kínál, és számos leányvállalatot működtet. Utóbbiakhoz tartozik többek között az x|vise logisztikai tanácsadó cég, a tectraxx (a high-tech vállalatok ágazati specialistája), a dicall (kommunikációs megoldások, piackutatás és tréning), a Rail Cargo (vasúti szállítmányozás), valamint a Gebrüder Weiss Paketdienst, amely tulajdonrésszel rendelkezik az osztrák DPD csomagszállító vállalatban. Ez a hálózat lehetővé teszi a vállalatcsoport számára, hogy gyorsan és rugalmasan reagálhasson megbízói igényeire. Az ökológiai és gazdasági jelentőségű, valamint szociálisan elkötelezett családi vállalat, amelynek története több mint ötszáz évre nyúlik vissza a szállítmányozási üzletágban, napjainkban a fenntartható gazdálkodás élen járó képviselője.

(X)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek